Προσπάθειες για να αλλάξει… ταυτότητα το Μακεδονία TV

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η πρόθεση του ΑΝΤ1 να μεταφέρει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στο Μακεδονία TV, εξαιτίας της προβληματικής μετάδοσής τους από τοn ΑΝΤ1+, επανέφερε το ζήτημα του καθεστώτος λειτουργίας του δεύτερου σταθμού του ομίλου και την περίπτωση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ένας σταθμός που εκπέμπει χωρίς άδεια, έχοντας όμως συγκεκριμένη ταυτότητα (τηλεοπτικές σειρές) ως θεματικός, ξαφνικά θα λάμβανε ώθηση μεταδίδοντας αθλητικό πρόγραμμα, δημιουργώντας άνισες συνθήκες ανταγωνισμού έναντι των υπολοίπων. Είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια να αλλάξει «ταυτότητα», με έμμεσο τρόπο, το Μακεδονία TV κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Το Μακεδονία TV επιχείρησε να αλλάξει «ταυτότητα» εντάσσοντας ειδησεογραφική εκπομπή στο μη ενημερωτικό πρόγραμμά του, αυτήν της Χριστίνας Λαμπίρη, το 2021, αλλά υπήρξε έντονη αντίδραση από τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε από την ίδια την κυβέρνηση. Στο «νομοσχέδιο Πέτσα» υπήρχε η πρόβλεψη πως θεματικοί σταθμοί μπορεί να ορίζονται και όσοι έχουν γενικό πρόγραμμα, παρακάμπτοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και την υποχρέωση πληρωμής τελών. Η διάταξη αυτή επίσης δεν πέρασε ύστερα από την αντίδραση των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Χωρίς άδεια εθνικής εμβέλειας το Μακεδονία TV

Υπενθυμίζεται πως το Μακεδονία TV εξαιρέθηκε από την πρώτη αδειοδότηση με δική του επιλογή, ύστερα από αίτηση στο ΕΣΡ. Με την υπ’ αριθμ. 11/2018 απόφαση του ΕΣΡ ορίστηκε πως από τις 30/6/2016 θα μετέβαλε τον χαρακτήρα του προγράμματός του «από ενημερωτικό σε εθνικής εμβέλειας, μη ενημερωτικό γενικής στόχευσης». Έτσι συνέχισε να εκπέμπει πρόγραμμα ως μη ενημερωτικός, εξαιρούμενος των διατάξεων του άρθρου 14Α του ν. 4339/2015 και του άρθρου 28 παρ. 10 του ν. 4496/2017, που προέβλεπαν τρίμηνη εκπομπή και μετά διακοπή μετάδοσης σήματος για όσους σταθμούς δεν έλαβαν μέρος στην αδειοδότηση.

Οι ευθύνες του ΕΣΡ είναι ξεκάθαρες. Η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή, παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, δεν προχώρησε στην προκήρυξη των θεματικών αδειών θεματικού περιεχομένου. Από τη στάση αυτή προκύπτει απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, από τη στιγμή που ο σταθμός εκπέμπει σε εθνική εμβέλεια χωρίς να πληρώνει τέλη άδειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *