Συνδρομητική τηλεόραση, εξ αποστάσεως χωρίς ΑΦΜ και φόρους!

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Netflix αλλάζει τα δεδομένα
 Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και βαρύτατη φορολογία. Η μετάδοση των ταινιών και των σειρών του Netflix στα ελληνικά σε απίστευτά χαμηλές τιμές, αποκαλύπτει όχι μόνο την επιβάρυνση της Cosmote TV και της Nova με απίστευτες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, αλλά και το κενό στη νομοθεσία της λειτουργίας τηλεοπτικών υπηρεσιών χωρίς ελληνικό ΑΦΜ! Τα δύο υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ένα ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο.
 
H Αμερικάνικη πολυεθνική δεν θα έχει νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα και ούτε θα πληρώνει φόρους παρά μόνο κατά δήλωση των στελεχών τους ΦΠΑ.
Η ιντερνετική συνδρομητική τηλεόραση του Netflix έρχεται στην Ελλάδα για να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, WIND) στις οπτικές ίνες που θα επιτρέψουν τη μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος με υψηλή ποιότητας εικόνας. Σε δύο χρόνια οι οπτικές ίνες θα έχουν κυριαρχήσει στα αστικά νοικοκυριά και το Netflix θέλει να κυριαρχήσει
 
Τι πληρώνουν Cosmote- Forthnet
 
Το καθεστώς άνισης φορολόγησης στη συνδρομητική τηλεόρασηεπιτρέπει τις προνομιακές τιμές της Netflix και δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία των δύο ανταγωνιστών που πληρώνουν για σειρά πραγμάτων. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει ήδη πληρώσει τίμημα για την απόκτηση άδειας, και ετήσιο τέλος 0,5%-3% επί του τζίρου ανάλογα με το χρόνο από την έναρξης της σύμβασης. Επί των διαφημίσεων καταβάλει φόρο τηλεόρασης 20% και επιπλέον τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας, ποσοστό 1,5% επί του τζίρου σε μετρητά και διαφημιστικό χρόνο για συμπαραγωγές ελληνικών ταινιών και πλέον 2%, επί του κύκλου εργασιών υπέρ ΕΔΟΕΑΠ αν και έχουν ελάχιστο προσωπικό.
 
Οι πρόσφατες αλλαγές
 
Η νομοθεσία στην Ελλάδα άλλαξε πρόσφατα (ν.4506/2017) και θα υποχρεώσει και τη Vodadone που έχει τηλεοπτικές υπηρεσίες να πληρώσει για την άδεια και ετήσιο τέλος, και τη WIND που θα μπει στην αγορά, αλλά δεν αντιμετωπίζει τρία άλλα πράγματα. Την παροχή τηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών χωρίς νομικό πρόσωπο (περίπτωση Netflix) που σημαίνει τη μη απόδοση φόρων υπέρ του ελληνικού δημοσίου με την παράλληλη εξαγωγή συναλλάγματος. Ακόμη τη λειτουργία δραστηριότητας χωρίς ΑΦΜ (περίπτωση Cosmote TV) και την μετάδοση προγραμμάτων μέσω Internet από πολυεθνικές (youtube, Netflx, κ.α.) χωρίς την απόδοση τελών για την χρήση τεχνολογικής υποδομής στο internet υψηλών επενδύσεων.
 
 

7 thoughts on “Συνδρομητική τηλεόραση, εξ αποστάσεως χωρίς ΑΦΜ και φόρους!

  1. Μα υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του Netflix και των υπόλοιπων εταιρείων. Cosmote, Nova, Vodafone, Wind παρέχουν γραμμική τηλεοπτική υπηρεσία ενώ το Netflix και το Youtube είναι καθαρά on demand. H επιβάρυνση για τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης πρέπει να είναι μόνο για Nova και Cosmote που χρησιμοποιούν σπάνιο δημόσιο πόρο που είναι οι συχνότητες για την δορυφορική εκπομπή. Οι υπόλοιποι μεταδίδουν πρόγραμμα μέσω internet οπότε δεν χρησιμοποιούν δημόσιο πόρο. Όσο για τις επενδύσεις των παρόχων που “εκμεταλεύεται” το Netflix χωρίς να καταβάλει τέλη για την χρήση τεχνολογικής υποδομής, είναι πολύ επικίνδυνη θέση, ουσιαστικά αμφισβητήται το net neutrality, την υποχρέωση των παρόχων να αντιμετώπιζουν ό,τι περιεχόμενο υπάρχει στο ιντερνετ ισότιμα και να μην κάνουν διακρίσεις. Αυτό καθορίζεται και προστατεύεται από την ΕΕ ακόμα. Ούτως ή άλλως, οι πάροχοι αποζημιώνονται από τη συνδρομή που πληρώνουμε όλοι για να έχουμε τη γραμμή σταθερού ή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούμε. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχουν το δικαιώμα να ζητούν απόζημίωση και από σας που γράφετε σε αυτό το blog και έχετε έσοδα από διαφημίσεις, καθώς “εκμεταλλεύεσται” τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Το τέλος για τον ΕΔΟΕΑΠ επίσης δεν αφορά το Neflix καθώς δεν απασχολεί δημοσιογράφους ούτε παράγει δημοσιογραφικό περιεχόμενο σε αντίθεση με τις πλατφόρμες που απασχολούν αθλητικούς δημοσιογραφούς. Τέλος, δεν προβάλει διαφημίσεις όποτε δεν το αφορά το τέλος διαφημίσεων όσο για τα τέλη πνευματικών δικαιωμάτων πληρώνει κατευθείαν τους δημιουργούς για το περιεχόμενο που προβάλει οπότε και αυτό καλύπτεται. Το μόνο τέλος που θα έπρεπε να πληρώνει είναι αυτό για την εγχώρια παραγωγή αλλά ούτως ή άλλως θα αναπτυξει ελληνικό περιεχόμενο όπως δήλωσε οπότε θα καλυφθεί και αυτό. Τέλος, το θέμα του νομικού προσώπου που πρέπει να είναι ελληνικό είναι λάθος από τη στιγμή που μιλάμε για χώρα μέλους της ΕΕ και της Ενιαιάς Αγοράς οπότε έχει κάθε δικαίωμα να δραστηριοποιείται όπως κάθε άλλη εταιρεία που έχει έδρα σε χώρα μέλος της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι στο πόσοι παράλογα πολλές επιβαρύνσεις έχει επιβάλει το κράτος το οποίο καταλήγει σε φουσκωμένους λογαριασμούς για όλους εμάς.

    1. Είναι ωραίο που έχουμε την πρώτη και εκτενή απάντηση για το Netflx. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι η ισοτιμία αφορά στη διάθεση του περιεχομένου στη χρήση των επενδύσεων που έχουν γίνει στη χώρα, αλλά όχι στη φορολογία και προφανώς σίγουρα, όχι στα κέρδη. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα γίνεται χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα και σίγουρα χωρίς ΑΦΜ. Το γεγονός πως συγκρίνετε το blog με το netflix για να καταλήξετε στο σύμπερασμά σας, είναι από μόνο του ενθουσιαστικό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. ΥΓ. Η νομοθεσία για τα τέλη, αλλαξε.

      1. Μιλάμε για επενδύσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί απο ιδιωτικές εταιρείες και όχι από κρατικά επιδοτούμενες εταιρείες. Διορθώστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος σε αυτό το κομμάτι.
        Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι επιτρέπεται σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι περιεχομένου. Αυτό είναι κάτι που ελοχεύει κινδύνους και ήδη στην Αμερική έχει ξεκινήσει συζήτηση αν θα πρέπει να απαγορευθεί κάτι τέτοιο επ’ ευκαιρίας της συγχώνευσης ΑΤΤ-Time Warner.
        Η ένστασή μου είναι ότι συγκρίνεται δύο αναμοιογενείς αγορές, αυτές τις δορυφορικής τηλεόρασης και αυτή του Ιντνερνετ. Η πρώτη έχει σαφή χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχονται εύκολα από το κράτος – οιραδιοσυχνότητες είναι περιορισμένες και πρέπει να λάβει άδεια μια εταιρεία για να δραστηριοποιηθεί. Και πολύ σωστά σε αυτή την περίπτωση επιβάλλονται τέτοια τέλη. Όπως πολύ σωστά το ίδιο ισχύει και για τα τηλεοπτικά κανάλια και επιτέλους εφαρμόζεται. Στο ιντερνετ αντιθέτως είναι αδύνατον να τεθούν τέτοια όρια και δεν χρησιμοποιείται κάποιος σπάνιος, δημόσιος, πόρος. Χρησιμοποιείται η υποδομή εταιρείων που πληρώνεται από τους συνδρομητές που κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών. Εϊναι κάτι αντίστοιχο με τους πυραύλους που θα έστελνε ο Μαρούδας για να γκρεμίσουν τους δορυφόρους για να μην βλέπουν οι Έλληνες άλλο κανάλι από την ΕΡΤ.
        Την αλλαγή για τα τέλη την πληροφορήθηκα από εσάς και αδυνατώ να καταλάβω με ποια λογική εφαρμόζεται σε Wind και Vodafone από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούν δημόσιο πόρο. Επίσης, υπολογίζεται στη λογική της γραμμικής εκπομπής προγράμματος, η οποία επίσης αδυνατώ να καταλάβω πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια υπηρεσία Video on Demand.
        Όσο για το θέμα της δραστηριοποήσης χωρίς ΑΦΜ, με την ίδια λογική θα πρέπει να απογορευθεί και σε πολλές άλλες εταιρείες να δραστηριοποούνται στην Ελλάδα. Όταν αγοράζω για παράδειγμα βιβλία από το Amazon, πληρώνω τον ελληνικό ΦΠΑ γιατί η τα βιβλία θα σταλούν στην Ελλάδα αλλά το Amazon δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα γιατί δεν έχει άδεια στην Ελλάδα. Το ίδιο με ένα application που αγοράζω από την Apple κλπ. Δεν καταλαβαίνω γιατί το Netflix είναι εξαίρεση.
        Το φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τόσο εχθρικό που δεν θα ασχοληθεί το Netflix να αποκτήσει νομική παρουσία εδώ στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και ο Όμιλος Antenna έχει την έδρα του στην Ολλανδία προφανώς για τους ίδιους ακριβώς λόγους

    1. Μα εμείς πληρώνουμε αυτούς τους φόρους μέσω των αυξημένων τιμών όλων αυτών των υπηρεσιών

  2. Ακριβώς. Η Netflix έχει ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τους υπόλοιπους διότι, δεν φορολογείται στην Ελλάδα και αξιοποιεί τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών των ανταγωνιστών του, και ειδικότερα στις οπτικές ίνες.

    1. Το τιμολογιακό πλεονέκτημα του Netflix δεν έγκειται στο γεγονός ότι δεν πληρώνει τα διάφορα τέλη ειδικά από τη στιγμή που πληρώνει ΦΠΑ που είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό φορολογίας. Το πλεονέκτημα του έγκειται στο γεγονός ότι δεν πληρώνει παράλογα πολλά χρήματα είτε για τηλεοπτικά προϊόντα πολύ χαμηλής αξίας όπως για παράδειγμα η ελληνική Σούπερλιγκ είτε υπερβολικά πολλά χρήματα για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς για τηλεοπτικά προϊόντα όπως στο τσάμπιονς league. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων ευθύνονται για τις υψηλές τιμές. Αν cosmote και nova διέθεταν τις ταινειές και σειρές που έχουν σε μια υπηρεσία on demand με τα χαρακτηριστικά του Netflix (over the top, μέσω ιντερνετ κλπ) θα μπορούσαν να χρεώσουν αντίστοιχες ή και πιο ανταγωνιστικές τιμές. Για όσο διάστημα όμως επιμένουν στο ξεπερασμένο μοντέλο της γραμμικής τηλεοπτικής εκπομπής θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τα αντίστοιχα κόστη. Επίσης, τίποτε δεν εμποδίζει τους ανταγωνιστές του να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ολλανδία για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *