Ο κλάδος των έντυπων εκδόσεων πεθαίνει και μαζί με τα fake news που αναπαράγονται μέσω Διαδικτύου και η δημοσιογραφία. Εύκολες απαντήσεις για το πως θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα σωθούμε δεν υπάρχουν. Αλλά, μπορούν να γίνουν μια σειρά από κινήσεις για την επιίβιωση (μας).
Τα χρήματα βρίσκονται εκεί εξώ και δεν τα διεκδικούμε. Τα κρατάνε οι εταιρείες ηλεκτρονικής αποδελτίωσης και οι πολυεθνικές εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας, Facebook, Youtube, και άλλοι από τους μεγάλους παίχτες της εποχής.
Μια από τις πλέον σημαντικές είναι η προστασία των πνευματικών δικαιώματων εκδοτών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και δημοσιογράφων από έναν εναιίο φορέα συλλογικής διαχείρισης. Στην Ελλάδα, με την έκρηξη του Internet το βασικό στοιχείο πλέον είναι η κλοπή. Δεκάδες sites που εισπράττουν διαφήμιση και μοιράζουν μαύρα λεφτά, κλέβουν την ύλή του ΑΠΕ και των μεγάλων εφημερίδων πριν αυτές τυπωθούν. Οι πολυεθνικές αναπαράγουν το περιεχόμενο των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να ρωτήσουν και χωρίς να αποδίδουν δικαιώματα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν εθνικά δίκτυα χωρίς να πληρώνουν. Η ανάθεση των δικαιωμάτων εκδοτών και δημοσιογράφων στον ΟΣΔΕΛ, ο οποίος εκπροσωπεί συγγραφείς και εκδότες βιβλίου φανερώνει την άγνοια του θέματος από τους ανθρώπους του χώρου.
Είναι ώρα το φαινόμενο της πειρατείας στα ΜΜΕ να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, από κοινού:
-με την υπόθεση της ΑΕΠΙ, όπου μια οικογενειακή ιδιωτική εταιρεία, που τελεί υπό πολλαπλή έλεγχο, εκπροσωπεί τα δικαιώματα εκατοντάδων δημιουργών ανά την Ελλάδα
-με την πειρατεία του σήματος στη συνδρομητική τηλεόραση (Cosmote TV, Nova). Το ελληνικό δημόσιο χάνει φόρους από τους 100.000 “πελάτες” που κλέβουν το σήμα των σταθμών, οι εταιρείες σημαντικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα παράγεται μαύρο χρήμα μέσω Internet.