Αντέχουν τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες;

κινητη τηλεφωνια ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η ακρίβεια στην κινητή τηλεφωνία, στη χρήση των δεδομένων γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητά μας. Οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες όπως προκύπτουν από την Έκθεση της Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσφέρει τόσα πολλά δεδομένα που είναι αδύνατο να αγνοηθούν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και τη (συν)αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η αληθινή έκπληξη από όλους είναι πως μέχρι πρότινος η ΕΑ δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιες ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Η πανδημία έδειξε πως η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να αφήνεται μόνο στα χέρια της ιδιωτικής οικονομίας. Αντιθέτως, με την επιρροή που ασκούν για παράδειγμα οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείας ψηφιακής επικοινωνίας, ο έλεγχος του δημοσίου, έστω και με τη μορφή των Ανεξάρτητων Αρχών είναι επιβεβλημένος.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για τα νοικοκυριά της χώρας με πλήθος αναγκών στην τηλεκπαίδευση, την τηλεργασίας, την τηλεπικοινωνιακή στήριξη των νοσοκομείων, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μακριά από το γκισέ των τραπεζών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ξεπεραστούν οι αντιλήψεις τους παρελθόντος. Οι εναρμονισμένες πρακτικές, η σταυροειδής επίδοτηση δραστηριοτήτων, η έλλεψη διαφάνειας επί των οικονομικών δεδομένων, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, σε μία οικονομία που πρέπει να στηριχθεί στις τηλεπικοινωνίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *