Δίκτυα 5G: Το μετέωρο ψηφιακό στοίχημα

ΕΡΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Μεγάλα και αποτελεσματικά χαρακτηρίζονται τα βήματα που έγιναν εδώ και έναν χρόνο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Η άναρχη μέχρι σήμερα εξέλιξη της τηλεόρασης και μετέπειτα η εξέλιξη της ψηφιακής τηλεόρασης, χωρίς σαφείς κανόνες και όρια σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, δημιούργησε ένα περίτεχνο και πολύπλοκο σύστημα διατάξεων που εμποδίζει εντέλει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Έτσι, μπορεί να υλοποιήθηκαν άμεσα και με ταχύτητα οι νέες ψηφιακές πολιτικές, όπως η καθιέρωση υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών με ενιαίο νούμερο ή το σύστημα SMS για τη μετακίνηση κατά την περίοδο του lockdown, στον τομέα, ωστόσο, του ψηφιακού τηλεοπτικού φάσματος οι εξελίξεις είναι αργές. Μέχρι στιγμής έγινε η προετοιμασία για τη χορήγηση των συχνοτήτων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς 5G. Επίσης, εκδόθηκε πριν από ενάμιση μήνα ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων με το μειωμένο φάσμα για Digea και EΡΤ και προχώρησε η νέα νομοθεσία για τα κεραιοσυστήματα και την αδειοδότησή τους.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβολή των διαδικασιών για το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα, οπότε θα πρέπει το πρώτο εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί η απόδοση των ελεύθερων πλέον τηλεοπτικών συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες.

Είναι όμως έτσι; Η ψηφιακή μετακίνηση των καναλιών από ΕΡΤ και Digea δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα πρέπει να γίνει συντονισμένα και ανά περιοχή της χώρας. Η Digea, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει θέσει ως όρο την ολοκλήρωση, προηγουμένως, της διαδικασίας με την ΕΕΤΤ για την αποζημίωση που θα λάβει επειδή χάνει μία ψηφιακή συχνότητα. Επιπλέον, απαιτούνται μήνες για την αναβάθμιση των πομπών, τόσο για την ΕΡΤ, όσο και για την Digea, με νέα φίλτρα. Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω δίνει ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα γίνει νόμος του κράτους σύντομα.

<ΜΕΤ> Καθυστέρηση στο 5G λόγω… γενικού συμφέροντος

Η ημερομηνία απελευθέρωσης του τηλεοπτικού φάσματος (700 MHz, 50ή – 59η στα UHF) μπορεί να καθυστερήσει, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών! Σύμφωνα με αυτό η προθεσμία ως το τέλος του 2020 μπορεί να αλλάξει με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης λόγω γενικού συμφέροντος ή σε περίπτωση που υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα διασυνοριακού συμφέροντος ή για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και άμυνας. Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να φτάσει έως και 30 μήνες! Στη συνέχεια θα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτήν την καθυστέρηση, εφόσον υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα διασυνοριακού συντονισμού που συντελούν σε επιβλαβείς διασυνοριακές παρεμβολές ή είναι αναγκαίο και περίπλοκο να διασφαλιστεί η τεχνική μετάβαση υφιστάμενων χρηστών της εν λόγω ζώνης. Όπως γίνεται κατανοητό, όλα τα παραπάνω φωτογραφίζουν τις υπάρχουσες συνθήκες της ψηφιακής τηλεόρασης, τόσο για την Digea, όσο και για την ΕΡΤ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *