“Ευθύνη να σαι Κρητικός”: Η Μάχη της Κρήτης από την Cosmote TV

cosmote ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ένα μεγάλο εγχείρημα ανέλαβε η Cosmote TV. Στα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (20 Μαϊου-1η Ιουνίου) αποφάσισε να προσεγγίσει το σημαντικό αυτό γεγονός για την ιστορία του τόπου.Την ίδια ώρα που διάφοροι επιχειρούν την αναθεώρηση της ιστορίας περιγράφοντας του Ναζί αλεξιπτωτιστές ως Ευγενείς Ιππότες, το ντοκιμαντέρ αυτό καταθέτει μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν ως μικρά παιδιά τα γεγονότα μαζί με ιστορικούς όπως ο Άντονι Μπίβορ και ο Χάγκεν Φλάισερ.

Η Κρήτη είναι το παράδειγμα της μαζικής αντίστασης με όποιο όπλο υπάρχει διαθέσιμο και με όποιο δυνατό τρόπο στον, εξ ουρανoύ εισβολέα, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Οι Ναζί δεν συγχώρεσαν το γεγονός αυτό και απάντησαν στην αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού που έκρυβαν τους συμμάχους στα σπίτια τους καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής, καίγοντας τα χωριά του νησιού.

Και στο παρελθόν έγιναν παραγωγές για τη Μάχη της Κρήτης, όπως για παράδειγμα από την “Μηχανή του Χρόνου” ή από τους “Ιστορικούς περίπατους” της ΕΡΤ. Όμως, στην περίπτωση της Cosmote TV, υπάρχει μια παραγωγή διεθνούς επιπέδου, 4 επεισοδίων, που επιχειρεί να  προσεγγίσει με τη μέγιατη δυνατή ακρίβεια για την πρώτη, στα παγκόσμια πολεμικά χρονικά, αεραποβατική εισβολή τόσο μεγάλης κλίμακας.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος για την παραγωγή αυτή, ανέλαβαν ένα πολύ δύσκολο έργο. Και ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ με την απόφαση που πήρε εγκρίνοντας το ντοκιμαντέρ, τιμάει τη μνήμη των ανθρώπων του τόπου του των Κρητών, των Βρετανών, των Νεοζηλανδών, των Μαορί και των Αυστραλών που έπεσαν στη μάχη. Η Κρήτη μαυροφορέθηκε από το κακό που σκόρπισαν από τους εισβολείς και η Cosmote TV με ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για το νησί, έρχεται να το θυμίσει. Άλλωστε, “Το δίκαιο είναι ζόρικο πολύ”, όπως γράφει και η Μάρω Δούκα.

Τα υπόλοιπα στις οθόνες μας αυτή την Τετάρτη 19 Μαϊου 2021 στο Cosmote History HD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *