Διάλογοι του ΙΣΝ: Μέσα στο χάος της πληροφόρησης για τον COVID-19

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη δεύτερη διαδικτυακή τους συζήτηση πραγματοποίησαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ την Τετάρτη 29 Απριλίου με θέμα το “infodemic”. Στο live webcast, που πραγματοποιήθηκε στο dialogues.snf.org, συμμετείχε η Ιωάννα ΣουφλέρηΔιδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Αρχισυντάκτρια ΒΗΜΑScience, ο Τάσος ΤέλλογλουΔημοσιογράφος – ρεπόρτερ Ant1 και ο Θανάσης ΤρομπούκηςΔημοσιογράφος, Project Manager iMEdD Lab οι οποίοι διατύπωσαν σκέψεις και ανησυχίες για τις πηγές πληροφόρησης, την ποιότητα των δεδομένων αλλά και τη δυνατότητα ανάλυσης στοιχείων με στόχο την έγκυρη ενημέρωση. 


«Πολλές από τις αντιφάσεις στις οδηγίες που λαμβάνουμε όλοι καθημερινά, έχουν να κάνουν με το τι πραγματικά μπορεί να γίνει τη στιγμή που ανακοινώνεται ένα μέτρο. Προσπαθείς λοιπόν να πεις αυτό που δεν μπορείς να κάνεις», ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου σχετικά με τις πολλές και διαφορετικές οδηγίες που λαμβάνουμε όλοι το τελευταίο διάστημα. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί και το “infodemic”, την «υπερβολική διάχυση της πληροφορίας η οποία περισσότερο μπερδεύει, παρά ενημερώνει», όπως εξήγησε και ο Θανάσης Τρομπούκης. Στα θετικά στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας αναφέρθηκε η Ιωάννα Σουφλέρη τονίζοντας πως «όλα εξαρτώνται από την πηγή της πληροφόρησης, γι’ αυτό και χαίρομαι που ότι αφορά τον Covid-19 είναι ανοιχτό και ελεύθερο προς όλους» ενώ ο Τάσος Τέλλογλου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν εθνικά όρια στις πηγές πληροφόρησης. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε και την μη-ευρωπαϊκή προοπτική των πραγμάτων». Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει έλλειμμα δημοσιογράφων ικανών να καταλάβουν και να μεταφέρουν ειδήσεις επιστημονικού περιεχομένου, η Ιωάννα Σουφλέρη απάντησε πως «αυτό αποτελεί θέμα για τις σχολές δημοσιογραφίας. Νομίζω ωστόσο πως έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στο ιατρικό κομμάτι της δημοσιογραφίας».  


Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε λίγες μέρες πριν το lock down στην Ελλάδα παρουσίασε μέσα από ένα βίντεο το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας από το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η έρευνα αφορά στην κάλυψη της πανδημίας από τα ΜΜΕ και παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το μέσο ενημέρωσης που επιλέγει το κοινό, την εμπιστοσύνη τους προς τα Μέσα αλλά και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης.  Ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουν λάβει απάντηση αλλά και ανησυχίες για τον τρόπο που ασκείται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας εν μέσω πανδημίας, διατύπωσαν δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του χώρου μέσα από ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε το iMEdD για τη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ. Στοιχεία της διαδραστικής εφαρμογής για την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα και στον κόσμο, που δημιούργησε το iMEdD Lab, παρουσίασε ο Θανάσης Τρομπούκης ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη που έχει ο κόσμος για δεδομένα» αναφέροντας πως «σε λιγότερο από ένα μήνα η εφαρμογή μετρά πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις».   Η δεύτερη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο και φωτογραφικού υλικού από το νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα του iMEdD, «Παρόντες», που βρίσκεται από σήμερα σε κεντρικά σημεία και πόλεις της Ελλάδας αλλά και online στο parontes.imedd.org .


Βρισκόμαστε και πάλι σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και η οικονομία βρίσκεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, και πάλι αντιμέτωπη με μια πρόκληση. Στο επόμενο live webcast, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 18:30 με θέμα «Οικονομία σε πρόκληση», οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συζητούν για την πρωτοφανή κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19 καθώς και την αβεβαιότητα που επικρατεί. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ παραμένουν εδώ και συνεχίζουν να υποβάλλουν τα ερωτήματά μας, μέσω του dialogues.snf.org και των social media, συνομιλώντας με επιστήμονες και ειδικούς για τις προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο με την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.  


Παρακολουθήστε το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα “Infodemic” εδώhttps://dialogues.snf.org/el/ekdiloseis/infodemic/

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *