Αυξημένες οι απόπειρες εκφοβισμού και η βία κατά των δημοσιογράφων,

Uncategorized ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου καταγγέλλουν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την αύξηση των εκφοβισμών ενάντια σε δημοσιογράφους στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις δυσχέρειες στην κάλυψη των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Η ετήσια αυτή έκθεση των οργανώσεων, που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, συμπεραίνει πως το 2019 «υπήρξε μια αυξανόμενη τάση εκφοβισμών» και μια «όχι ικανοποιητική» κατάσταση για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη.

Στα τέλη του 2019, «τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία και στο υπό ρωσικό έλεγχο ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας », σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης: η Λάιρα ΜακΚί, ενώ κάλυπτε ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία και ο Βαντίμ Κομάροφ, κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία.

Είτε πρόκειται για κρατικό είτε για ολιγαρχικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, για παρεμβατική παρακολούθηση, στοχευμένες κυβερνο-επιθέσεις, κλείσιμο επικριτικών διαδικτυακών μέσων και ιστοτόπων, δικαστικές και διοικητικές παρενοχλήσεις κατά δημοσιογράφων, υποτιθέμενους νόμους κατά των «ψευδών ειδήσεων», που όμως υποκρύπουν την πρόθεση για λογοκρισία, ο πολιτικός έλεγχος της πληροφόρησης ενισχύεται με διαφορετικούς τρόπους κι ενδύεται ποικιλόμορφους μανδύες .

Η έκθεση εστιάζεται ιδιαίτερα στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μάλτα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία -η οποία εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα «εξαιρετικά καταπιεστική για τον Τύπο», παρά τη μείωση του αριθμού των φυλακισμένων δημοσιογράφων-, ωστόσο και Γαλλία δέχεται τα βέλη της κριτικής.

«Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα απειλών ή επιθέσεων από τις δυνάμεις καταστολής», τονίζουν επικριτικά οι συντάκτες της έκθεσης, θεωρώντας προβληματική «τη συχνή χρήση από την αστυνομία των “αμυντικών” σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου -λάμψης ή δακρυγόνων, καθώς και άλλων επονομαζόμενων μη θανατηφόρων όπλων».

Οι ίδιοι τονίζουν επίσης ότι «βάσει του γαλλικού νόμου, οι καταγγελίες που διατυπώνονται κατά μελών των κατασταλτικών δυνάμεων διερευνώνται πρώτα από την γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας ( IGPN) ή αυτή της χωροφυλακής (IGGN), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ενδεχόμενη δίωξη για ορισμένες σωματικές επιθέσεις» κατά δημοσιογράφων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *