Ακόμη πιο αυστηρές ποινές για την πειρατεία στη συνδρομητική TV

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση θεριεύει! Παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, που προχωρούν διαρκώς σε συλλήψεις μεμονωμένων ατόμων και οργανώσεων, μετά από έρευνες που γίνονται επιτόπου σε σπίτια και εγκαταστάσεις, το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και πολύ καιρό ένα σχέδιο, επικεντρώνοντας στην άμεση, δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος που επηρεάζει και την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και τις θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, σκηνοθετών αθλητών και άλλων. Το ύψος του προστίμου κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση και τη βαρύτητα αυτής, από 750 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Η δεύτερη σκέψη είναι η πιο γρήγορη αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας. Έτσι, το υφιστάμενο εργαλείο της δυναμικής διακοπής και της λήψης προληπτικών μέτρων θα είναι διαθέσιμο για την προστασία κάθε είδους οπτικοακουστικού περιεχόμενου, όχι μόνο ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων, αλλά και ταινιών και σειρών, είτε προβάλλονται μέσω γραμμικών είτε μέσω κατ’ αίτηση υπηρεσιών.

Θα μπορεί να διευρυνθεί το είδος των δικαιούχων που δύνανται να κάνουν χρήση των προβλέψεων του νομοθετικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα οι διοργανωτές ή οι παραγωγοί του εκάστοτε οπτικοακουστικού έργου, θα επεκταθεί η ισχύς των αποφάσεων της ΕΔΠΠΙ και της ΕΕΤΤ, οι οποίες θα απευθύνονται πλέον προς τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και προς κάθε άλλον ενδιάμεσο πάροχο υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής και υλοποίησης του dynamic blocking, με μεγαλύτερη εμπλοκή και συμμετοχή της ΕΕΤΤ. Στις περιπτώσεις διοργανώσεων που μεταδίδονται παράνομα από ιστοσελίδες, η ΕΕΤΤ θα μπορεί να εκδώσει εντολή, διατάσσοντας τη διακοπή πρόσβασης εντός 30 λεπτών, ύστερα από καταγγελία του νόμιμου κατόχου.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι πως τα έσοδα από την πειρατεία στη συνδρομητική TV συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπόριο, δουλεμπόριο, μαστροπεία, εμπόριο λευκής σαρκός κ.λπ., καθώς και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων κατά χρηστών, οικιακών και μη, πειρατικών υπηρεσιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *