Πτώση στη διαφημιστική δαπάνη-Τα socialmedia χτυπάνε τα παραδοσιακά Μέσα

Uncategorized

Για πρώτη φορά μετά το 2015, οπότε και ξεκίνησε η ανοδική πορεία της διαφήμισης στη χώρα, καταγράφεται μια πρώτη υποχώρηση της δαπάνης σε ποσοστό που ίσως φτάσει και το 5%. Ο «άγνωστος Χ» είναι οι διάφορες πλατφόρμες, από το Tik Tok και το Instagram έως και το Netflix, που συγκεντρώνουν έσοδα από διαφήμιση ή και συνδρομητές χωρίς να δηλώνουν οικονομικά στοιχεία στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώνουν φόρους και εισφορές, αξιοποιώντας τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις τηλεπικοινωνίες από τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Nova.

Χρειάζεται άλλο υπουργείο και άλλη Αρχή

Η δαπάνη που κατευθύνεται στα social media δεν καταγράφεται, ενώ, την ίδια στιγμή, η στροφή του κοινού προς τις υπηρεσίες streaming δημιουργεί πολλά ζητήματα στους αδειοδοτημένους σταθμούς εθνικής εμβέλειας αλλά και στους επίσης αδειοδοτημένους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote TV και Nova. Ίσως η κυβέρνηση να μην έχει κατανοήσει ακόμη πλήρως το πρόβλημα, αφού δεν διαθέτει υπουργό με πλήρεις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ και τις ψηφιακές επικοινωνίες, ενώ το ΕΣΡ αρνείται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ενώ η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει το Ofcom, το οποίο ασκεί πλήρη εποπτεία, η Ελλάδα είναι καθηλωμένη στις αντιλήψεις του 2020, με διάσπαρτες Αρχές, που έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

Οι πρώτες αυτές απώλειες στη διαφημιστική δαπάνη άρχισαν να διαφαίνονται από το προηγούμενο έτος, καθώς οι εκλογές αλλά και το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των διαφημιστικών εκστρατειών, όπως ήταν και λογικό. Η νέα κυβέρνηση, ως συνέχεια της παλιάς, έχοντας αφήσει ανεξέλεγκτες τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστά τα προϊόντα πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφημιστούν. Η πολιτική των κουπονιών και των λοιπών χρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να καλύψει την απόσταση, οπότε τα αποτελέσματα θα αρχίσουν σύντομα να φαίνονται και στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *