Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για το Ποδόσφαιρο

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΟ
Την προηγούμενη φορά που η ΕΡΤ είχε ασχοληθεί με την απόκτηση δικαιωμάτων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ξάνθη, κ.α.) ήταν στην εποχή δίοικησης του φορέα από το Χρήστο Παναγόπουλο. Τα αποτελέσματα ήταν αυτά που όλοι γνωρίζουμε για το φορέα.
Η επιστροφή της ΕΡΤ στο πεδίο, γίνεται ξανά με κυβερνητική απόφαση, δίχως όμως οι ομάδες να έχουν κάνει κάποια υποχώρηση στο ζήτημα της βίας και του αριθμού των συμμετεχόντων. Αυτό που κερδίζει η κυβέρνηση, με αρχικό κόστος 16 εκατ. ευρώ είναι η έναρξη του Πρωταθλήματος. Αλλά αυτό ήταν πάντοτε το μόνο σίγουρο. Όταν καπνίζει η Αττική από την καταστροφή στο Μάτι και ετοιμάζεται η σύγκρουση με τα συμφέροντα της γης, η απόφαση αυτή, δείχνει να μην έχει λογική συνέπεια.
Η στήλη είχε πάντοτε την ίδια θέση. Το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες που δεν βάζουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους, και χρησιμοποιούν τους οπαδούς τους …για κάθε χρήση.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως όσοι επί 8 και πλέον χρόνια, μας έχουν ζαλίσει για την υπερμεγέθη δημόσιο τομέα, με τα τηλεοπτικά (και άλλα ρεπορτάζ) για τις αργίες στην ΕΡΤ, για την απόλυτη ελευθερία της αγοράς, τώρα που το δημόσιο ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει τις ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες, πέφτει μια σιωπή από την Ελλάδα, ως τη Σουηδία από τους νεοφιλελεύθερους σχολιαστές. Η ΕΡΤ λοιπόν στηρίζει τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και τη λειτουργία της  (ανταγωνιστικής) Digea, στο απόγειο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα
Τα παιδιά της πιάτσας ξέρουν φυσικά, πως να γίνονται οι δουλειές σωστά.
Πέρυσι, την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει η συζήτηση στην ΕΡΤ και τη SuperLeague να μεταδίδει ο κρατικός φορέας αγώνες της SL, μέσα από συμφωνία με τη Nova. Τότε στελέχη του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, αξιολογούσαν τους αγώνες με πολύ χαμηλότερη αξία, με στόχο να μην υπάρξει συμφωνία. Το τίμημα που πρότεινε η ΕΡΤ στη Nova ήταν δυσανάλογα μικρό. Τώρα, με τα σημερινά δεδομένα, ή θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τις εισηγήσεις της εποχής, ή να τους ανατεθεί η οικονομική αποτίμηση της επικείμενης συμφωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *