Δέκα κανάλια της Αττικής για τέσσερις ή έξι άδειες

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, διά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα, για χρονοδιάγραμμα 18 μηνών στην αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και των ραδιοφωνικών σταθμών ανοίγουν το παιχνίδι της τηλεοπτικής αγοράς στην Αττική. Οι τηλεοπτικές άδειες στην Αττική είναι και οι πρώτες που θα δοθούν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με μοριοδότηση. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο ν. 4339/2015 για την τηλεοπτική αδειοδότηση και να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον αριθμό των αδειών που θα εκχωρηθούν με ειδικά κριτήρια από το ΕΣΡ.

Με τις υφιστάμενες συνθήκες, οι άδειες περιφερειακής εμβέλειας για την Αττική είχαν υπολογισθεί σε έξι, κάτι που ωστόσο ενδέχεται να ανατραπεί εξαιτίας του νέου τηλεοπτικού χάρτη συχνοτήτων και της εκχώρησης φάσματος των 700 MHz (συχνότητες 50ή ως 59η στα UHF) στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα προκύψουν ήδη από το 2020, χρονιά που οι δύο πάροχοι δικτύου (ΕΡΤ και Digea) θα πρέπει να αρχίσουν τη μετακίνησή τους στις συχνότητες ώστε να απελευθερωθεί το φάσμα που θα δοθεί στην κινητή τηλεφωνία στο τέλος του 2020.

Οι δέκα τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα στην Αττική είναι το Action 24 (πρώην Sunny, Κανάλι 10, Jeronimo Groovy) του Διονύση Παναγιωτάκη με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το ΑΡΤ (πρώην Τηλεάστυ) του Γιώργου και του Γιάννη Καρατζαφέρη, το Kontra Channel (πρώην ΤηλεΦΩΣ) του Ανδρέα Γ. Κουρή, το Attica (πρώην Θριάσιο), που ανήκει στον Δήμο Ασπροπύργου και πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση προγράμματος με την Περιφέρεια Αττικής, το Blue Sky του Νικηφόρου Κισσανδράκη, το Channel 9 του Δημήτρη Κοντομηνά, το Extra (πρώην ΑΒ Channel, Extra 3, Κανάλι 40, Κανάλι 67), που ανήκει σε άγνωστη θυγατρική εταιρεία, το High Channel του Κώστα Χούντα, το Νέο Κανάλι (πρώην Extra, AB Channel, Zoom, Body in Balance, Shop TV, S TV) του Φίλιππου Βρυώνη και το ΜΑD TV, το μοναδικό μουσικό κανάλι της χώρας.

Από όλα τα παραπάνω κανάλια, πρόγραμμα αξιώσεων αλλά και υψηλή τηλεθέαση έχουν τρία μόλις κανάλια, το Kontra Channel, το Αction 24 και το ΜΑD TV, ενώ ελάχιστο πρόγραμμα και ενημερωτικές εκπομπές διαθέτει και το Blue Sky. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24, για τον οποίο στο παρελθόν εκφράστηκε ενδιαφέρον από το Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ δεν προχώρησε και η συνεργασία με το συγκρότημα του «Φιλελεύθερου». Ο δεύτερος σταθμός που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το Channel 9, το οποίο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Κοντομηνά, μετά τη μεταβίβαση του Alpha στη Motor Oil. Στα υπόλοιπα κανάλια της Αττικής κυριαρχεί το τηλεμάρκετνιγκ και τα τηλεπαιχνίδια με τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης.

<ΜΕΤ> Ο κρίσιμος παράγοντας της ψηφιακής τεχνολογίας

Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί από την Digea και την ΕΡΤ στην εκπομπή των ψηφιακών σημάτων των καναλιών αναδεικνύεται σε παράγοντα επιβίωσης και για τους περιφερειακούς σταθμούς. Και αυτό γιατί αν οι σταθμοί εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια, όπως όριζε ο «νόμος Παππά», στις νέες συχνότητες δεν χωράνε όλα τα κανάλια! Εκτός αν οι δύο πάροχοι δικτύου, η Digea και η ΕΡΤ, προχωρήσουν σε επενδύσεις και στο σύστημα DVB-T2, με το οποίο θα μπορούν να εκπέμπουν περισσότερα προγράμματα σε λιγότερες συχνότητες. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε την προοπτική αυτή με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κοστοβόρες επενδύσεις» από την Digea και την ΕΡΤ. Με τη συνέχιση της εκπομπής καναλιών σε SD οι δύο πάροχοι δικτύου δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε επενδύσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *