Διάλογος για την τηλεοπτική διαφήμιση με …Α. Γεωργιάδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στην αναθεώρηση της λειτουργίας του διαφημιστικού κλάδου προχωράει η κυβέρνηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται όχι μόνο το καθεστώς της επιβράβευσης, οι λεγόμενες «επιστροφές», αλλά όλο το πλαίσιο λειτουργίας του τριγώνου της διαφήμισης, ήτοι ο κλάδος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου (όχι ο Τύπος ή το Internet), οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι. Και ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι και αυτό της κατάργησης του νόμου για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαφήμιση.

Στον διάλογο που θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, με οικοδεσπότη τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, θα μετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΕΙΤΗΣΕΕ), καταθέτοντας και υπομνήματα. Στόχος της κυβέρνησης κατά τον Στέλιο Πέτσα είναι η «φιλελευθεροποίηση» της διαφήμισης, και στην πράξη αυτό σημαίνει την κατάργηση του ορίου των επιστροφών, το οποίο στην ιστορική του διαδρομή καταστρατηγήθηκε και παρήγαγε πλήθος προβλημάτων, φουντώνοντας την παραοικονομία. Το αρχικό ποσοστό είχε καθοριστεί στο 9,9% με τον ν. 2328/1995 του Ευάγγελου Βενιζέλου και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στο 4%. Η κατάργηση του εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα στα ισχυρά συγκροτήματα να προτείνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στην τιμή της διαφήμισης.

Παράλληλα, στη συζήτηση υπάρχει και η κατάργηση των διατάξεων για την πρόβλεψη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των συναλλαγών ανάμεσα στα τρία μέρη (διαφημιστές, διαφημιζόμενους και ΜΜΕ). Η ευθύνη για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Διαφημιστικού Χρόνου ανήκει σε ΕΙΤΗΣΕΕ – ΣΔΕ – ΕΕΔΕ. Η προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, έγινε το καλοκαίρι του 2014, καταργώντας τα media shops και δίνοντας τεράστια δύναμη στα ΜΜΕ. Ο ν. 4279/2014 δεν εφαρμόστηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *