Η United Group BV ολοκληρώνει την πώληση υποδομών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στην TAWAL

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η United Group BV (“United Group” ή “η Εταιρεία”), η κορυφαία εταιρεία πολυμέσων και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει ότι σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις 20 Απριλίου 2023,  η Εταιρεία ολοκλήρωσε στις 24 Αυγούστου 2023  την πώληση της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία (“TowerCo”) στην TAWAL, θυγατρική του STC Group και κορυφαία εταιρεία ολοκληρωμένων υποδομών ICT στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.  Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με όρους της συμφωνίας πώλησης και αφού έλαβε ρυθμιστική έγκριση.

Η συναλλαγή για την TowerCo, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 4.800 πύργους, ανήλθε στο ποσό των 1.220 εκατ. ευρώ, πλήρως πληρωτέα τοις μετρητοίς, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα EV / 2022 EBITDAal (προ ΔΠΧΑ 16) πολλαπλάσιο της τάξης του 20,1x.

Τα καθαρά έσοδα από την συναλλαγή ανήλθαν σε 1.218 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποπληρωμή των Senior Secured Notes της Εταιρείας ύψους 525 εκατ. ευρώ του 2024 και των Senior Secured Notes ύψους 550 εκατ. ευρώ του 2025. Το υπόλοιπο ποσό θα κατευθυνθεί προς την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της United Group. Επιπλέον, η ρευστότητα της Εταιρείας θα ενισχυθεί περαιτέρω από πρόσθετες πληρωμές από την TowerCo ύψους 29 εκατ. ευρώ αμέσως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μετά την αποπληρωμή των βασικών και δεδουλευμένων τόκων  για τα Ομόλογα του 2024 και 2025, το συνολικό θετικό αποτέλεσμα στη ρευστότητα της Εταιρείας ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή αυτή είναι η πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η TAWAL στον ευρωπαϊκό τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η TAWAL είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος πάροχος υποδομών ICT στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 21.000 σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Η United Group και οι θυγατρικές της στις εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, θα παραμείνουν ως ενοικιαστές στους σταθμούς βάσης που αποτελούν μέρος της συναλλαγής. Η Εταιρεία έχει συνάψει μια μακροπρόθεσμη Βασική Συμφωνία (Master Services Agreement) με αρχική διάρκεια 20 ετών και εν συνεχεία αυτόματη 8ετή ανανέωση. Επιπλέον, έχει επέλθει συμφωνία σε επίπεδο υπηρεσιών (Service Level Agreement) για να διασφαλιστεί η συνεχής χρήση των σταθμών βάσης μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η Victoriya Boklag, CEO της United Group, είπε:

“Πρόκειται για μια πολύ ελκυστική συμφωνία για τη United Group, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουμε κεφάλαια από υφιστάμενα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία υποδομών, αξιοποιώντας παράλληλα τις ελκυστικές αποτιμήσεις στον τομέα των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με πωλήσεις  που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς παρόχους σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα από την πώληση θα διοχετευθούν για σημαντική απομόχλευση, απελευθερώνοντας ταμειακές ροές για μελλοντική ανάπτυξη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συνεργασία μας με την TAWAL, τον μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πάροχο ICTστη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική , στην πρώτη τους  ευρωπαϊκή επένδυση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και θα διερευνήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για από κοινού ανάπτυξη της συνεργασίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *