Προσφυγή ΕΙΙΡΑ για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής  Ασφαλίσεως  και  Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

Με την αίτησή της η Ενωση θέτει ζήτημα παραβίασης του Ενωσιακού Δικαίου και αμφισβητεί τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ, ως και του ν. 4498/2017, με τις οποίες επιβάλλεται στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Επιπλέον, η ΕΙΙΡΑ ζητά να ακυρωθούν και να κηρυχθούν αντίσχυρες οι διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης αναδρομικές εισφορές.

Η εισφορά του 2% αποτελεί ανεπίτρεπτο έμμεσο φόρο υπέρ τρίτων, ο οποίος, πέραν του ότι αντίκεται στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ε.Ε., πλήττει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, θέτει σε κίνδυνο βιωσιμότητα των ραδιοφωνικών σταθμών και οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας, χωρίς από την άλλη να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ίδιου του ασφαλιστικού φορέα, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις  έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο  μέσο ενημέρωσης, καθόσον, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν έχει προωθηθεί κανένα μέτρο στήριξης της ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

Την αίτηση ακύρωσης της ΕΙΙΡΑ υπογράφει ο δικηγόρος Ηλίας Θεοδωράτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *