Πώς θα διανέμεται πλέον η κρατική διαφήμιση στις ιστοσελίδες

INTERNET

Την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης περιμένουν οι ψηφιακοί εκδότες, μετά την ψήφιση του ν. 5005/2022. Με τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστούν οι αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση των μετρήσεων επισκεψιμότητας, καθώς και όποιο άλλο σχετικό ζήτημα δεν ρυθμίζεται από τη νομοθεσία.

Μετά το χάος της «λίστας Πέτσα», καθώς δόθηκαν χρήματα του Δημοσίου σε πρόσωπα που δεν είχαν ιστοσελίδες σε λειτουργία, υπήρξε παρέμβαση της ΕΝΕΔ στην κυβέρνηση, με την οποία διαμαρτυρόταν στον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου για τον παραγκωνισμό των… κανονικών εκδοτών από την κρατική διαφήμιση. Οι προτάσεις που κατέθεσαν δεν υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους, αλλά αυτές που εγκρίθηκαν επιτρέπουν να μπει τάξη στα Μέσα που διεκδικούν κρατική διαφήμιση.

 Οι προϋποθέσεις για το ΜΗΤ

Για να εγγραφούν στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, που θα λειτουργεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της ΓΓΕΕ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι πλέον εγκατεστημένες στην Ελλάδα, να έχουν ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων και λοιπού προσωπικού, βάσει του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης, πρωτότυπο περιεχόμενο και ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της ιστοσελίδας ένα έτος. Με την αίτηση για εγγραφή ή για την ανανέωση της εγγραφής η ενδιαφερόμενη επιχείρηση οφείλει να δηλώνει μεταξύ άλλων κάθε ιστοσελίδα που διατηρεί και για καθεμία εξ αυτών να υποβάλει αντικειμενική καταγραφή από ευρέως αποδεκτό φορέα σχετικά με την απήχηση και την επισκεψιμότητά της κατά τους τελευταίους 12 μήνες, που θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί της πληρότητας και ορθότητας της μέτρησης, ενώ η ΓΓΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να κάνει τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Χωρίς εγγραφή δεν θα δίνεται κρατική διαφήμιση. Για την κατανομή των διαφημίσεων και λοιπών καταχωρίσεων, οι αναθέτουσες αρχές θα λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων το μέγεθος της επιχείρησης και τα στοιχεία επισκεψιμότητας κάθε ιστοσελίδας. Επιπλέον, θα απαγορεύεται η συμμετοχή μη πιστοποιημένων ιστοσελίδων σε κρατικά προγράμματα ενίσχυσης του ηλεκτρονικού Τύπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *