ΕΣΡ ή Άρειος Πάγος;

INTERNET ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η συνταξιούχος πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο δημοσιογράφος Σωκράτης Τσιχλάς είναι τα δύο νέα μέλη του ΕΣΡ, για τα επόμενα 6 έτη ως τον Φεβρουάριο του 2027 Η Ε. Κουτζαμάνη, καταλαμβάνει τη θέση που κατείχει ο αείμνηστος Ροδόλφος Μορώνης και ο Σωκράτης Τσιχλιάς με πρόσφατη εργασία στο “Βήμα” ως αρθρογράφος και στέλεχος του και στο παρελθόν ως σχολιαγράφος και διευθυντής του “Γαστρονόμου” καταλαμβάνει τη θέση που κατείχε η νομικός Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Την τοποθέτηση της Ε. Κουτζαμάνη ως αντιπροέδρου του ΕΣΡ ψήφισαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ ψήφισε λευκό και καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Την τοποθέτηση του Τσιχλιά υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχει ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου, αλλά δεν είναι σαφές, αν ετέθη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία και αποφάσισε για τα νέα πρόσωπα.

Το συμβούλιο συνεχίζει την προβληματική  λειτουργία του με 9μελή σύνθεση όπως αυτή ορίστηκε το 2016 και με θητεία για τα υπόλοιπα 7 μέλη ως το Νοέμβριο του 2022

Τις υποδείξεις  των προσώπων που απαρτίζουν το ΕΣΡ, έκαναν το 2016,  στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Αρχής, Επίτιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο  την Πόπη Διαμαντάκο, δημοσιογράφο (“Νέα”, “Καθημερινή”)  την Ευαγγελία Μήτρου καθηγήτρια, τον Νίκο Κιάο, δημοσιογράφο, τον  Βασίλη Καραποστόλη καθηγητή, τον Γιώργο Πλειό επίσης καθηγητή και τον Γιώργο Σαρειδάκη οικονομολόγο, πρώην ευρωβουλευτή, επί 3 θητείες της ΝΔ.

Ο υψηλος μέσος όρος ηλικίας των μελών έχει δείξει πως επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουρία της Αρχής, σε συνδιασμό με την απουσία εξειδικευμένης γνώσης του αντικειμένου.

Υπενθυμίζεται πως το ΕΣΡ έχει διακόψει την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ιούλιο του 2019!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *