Νέα μέτωπα στην τηλεόραση: Επέλαση της United Media, αναμονή από τους υπόλοιπους

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Αν δεν είχαμε λάβει το συγκεκριμένο μέτρο, λειτουργώντας προληπτικά, θα πληττόταν η βιωσιμότητα των υφισταμένων σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των πιθανών νέων σταθμών τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τους σταθμούς συνδρομητικής μέσω δορυφόρου θα ‘‘συνέτριβε’’ τους υφιστάμενους σταθμούς ελεύθερης λήψης». Με αυτό το επιχείρημα η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την προσφυγή της United Media, ότι καλώς είχε απαγορεύσει την επένδυση των φορέων συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελεύθερη με τον ν. 4779/2021.

Τη διάταξη αυτή είχε απαιτήσει να συμπεριληφθεί έλληνας επιχειρηματίας που δεν ήθελε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν συζητούσε για να αποκτήσει τη Nova. Όμως η κυβέρνηση, πιεζόμενη εσωτερικά, αλλά και από την Ευρώπη, με την προοπτική της καταδίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τροποποίησε τη διάταξη αυτή και απελευθέρωσε το καθεστώς.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Η United Media είναι πλέον ελεύθερη να επενδύσει, μετά την απόκτηση της Nova και τη συγχώνευση της τελευταίας με τη Wind, και στην ελεύθερη τηλεόραση, υπό τον όρο πως δεν θα επηρεάζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Η προοπτική, όπως έχουμε ήδη γράψει, είναι ο Alpha, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Star Investments και τμήμα του Star. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι διερευνητικές επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους από τον χώρο των ΜΜΕ, για να διαπιστωθεί η στάση τους, εν όψει των ερωτήσεων που θα υποβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από τη μία διαμορφώνεται το μέτωπο της United Media (Alpha, Star, Star Investments, Green Pixel), με δύο άδειες εθνικής εμβέλειας, και από την άλλη το μέτωπο του MBC (ANT1, Μακεδονία TV), με δύο κανάλια πανελλαδικής εκπομπής και μία άδεια, και το Mega της Άλτερ Εγκο ΜΜΕ, που συνεργάζεται με το περιφερειακό κανάλι One. Τι είδους διαβεβαιώσεις θα δοθούν; Η προοπτική ανακατανομής ισχύος και εσόδων δημιουργεί άλλη δυναμική στην τηλεοπτική αγορά. Ενδέχεται η συμφωνία να προχωρήσει μετά τις εκλογές, ώστε να διαμορφωθεί το νέο τοπίο και να μην υπάρχει άμεση συσχέτιση με την ψήφισή της.

 Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το ΕΣΡ έχει ακόμη στο μετοχολόγιο του την προηγούμενη μετοχική σύνθεση του Alpha, όταν η Motor Oil είχε το 100% των μετοχών, και δεν έχει διατυπώσει κρίση για την απόκτηση του 50% της εταιρείας του τηλεοπτικού σταθμού από την Primos Media Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο.

Αντιθέτως, όταν πουλήθηκε το 30% του ΑΝΤ1 και του Μακεδονία TV στον σαουδαραβικό Όμιλο MBC, οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις εκδόθηκαν άμεσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *