Χτυπάει την πόρτα της ελεύθερης τηλεόρασης η Nova

EON ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Έγκριση από την κυβέρνηση στη United Media – Αναμονή στον Alpha

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, το αίτημα της United Media για την απόκτηση ελέγχου ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της νομιμότητας ικανοποιείται από την κυβέρνηση με την τροπολογία που αίρει την απαγόρευση επένδυσης των φορέων συνδρομητικής τηλεόρασης και στην ελεύθερη τηλεόραση. Η κίνηση αυτή γίνεται ενώ υπήρχε ο φόβος της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παρεμπόδιση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην τηλεόραση, δείχνει να ικανοποιεί τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ενώ προκαλεί ενόχληση στην πλευρά του Θοδωρή Κυριακού αλλά και στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι υφιστάμενες συνεργασίες United Media – Alpha

Ο δρόμος για την απόκτηση του ελέγχου τηλεοπτικών σταθμών από τη United Media, όπως έχει συμβεί και σε χώρες των Βαλκανίων, ανοίγει. Η United Media συνεργάζεται με τον Alpha για τις αθλητικές μεταδόσεις, ενώ το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση AE πέρασε στην Primos Media Sarl. Και ενώ ο Dragan Solak είναι ο ισχυρός άνδρας του United Group, παράλληλα η Mirjana Solak, εισήλθε ως μέλος του ΔΣ στην εταιρεία Νέα Τηλεόραση ΑΕ, που ελέγχει το Star. Οι JeanDaniel Cohen (κάτοικος Λουξεμβούργου) και Fabio Mazzoni (κάτοικος Βελγίου), που εκπροσωπούν την Primos Media Sarl, μετέχουν ακόμη στο ΔΣ της Star Επενδυτική ΑΕ και στα ΔΣ των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989).

Όταν οι τράπεζες είπαν «όχι» σε Μαρινάκη για τη Nova

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην πλευρά Σόλακ – Βαρδινογιάννη, αλλά αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχοντας αποκτήσει το Mega, σκόπευε να εξαγοράσει τη Forthnet πριν από τη United Media, αλλά εισέπραξε το όχι των τραπεζών, άρα και της κυβέρνησης, και στη συνέχεια ήρθε η λύση της εισόδου της United Media στη Nova και στη Wind. Ο ιδιοκτήτης του Mega, εν όψει των εκλογών, θα πρέπει να περιμένει από την κυβέρνηση να εξισορροπήσει την απόφαση αυτή.

Χτύπημα για τον ΑΝΤ1+

Θιγόμενος είναι και ο Θοδωρής Κυριακού, που έχει επενδύσει στη συνδρομητική τηλεόραση με την υπηρεσία ΑΝΤ1+ και έχει φιλοδοξίες για την ανάπτυξή της. Η προοπτική του «γάμου» της ελεύθερης με τη συνδρομητική και την «κινητή» τηλεόραση δημιουργεί ένα ισχυρό ανάχωμα στις φιλοδοξίες του Αμαρουσίου.

Επόμενος σταθμός η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο δρόμος για την είσοδο της United Media στην ελεύθερη τηλεόραση ανοίγει, αλλά δεν είναι άμεσος, ούτε εύκολος, καθώς θα περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η έγκριση της απόκτησης ποσοστού σταθμού στην ελεύθερη τηλεόραση θα κριθεί εκτός από το ΕΣΡ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), η οποία και θα απευθυνθεί στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς της ελεύθερης τηλεόρασης, της συνδρομητικής τηλεόρασης και της τηλεφωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *