«Πάγος» στον Ντράγκαν Σόλακ για την είσοδο στην ελεύθερη τηλεόραση-Αναμονή για τις εξελίξεις σε Alpha και Star

EON ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εντάξει στον ν. 5005/2022 την αλλαγή του καθεστώτος απαγόρευσης εισόδου των φορέων της συνδρομητικής στην ελεύθερη τηλεόραση. Πρόκειται για το άρθρο 43 του ν. 4779/2021 της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο απαγορεύει στη United Media να αγοράσει τηλεοπτικό σταθμό.

Η United Group/ United Media είχε προσφύγει στην Κομισιόν, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, και ακολούθησε έρευνα από τους ειδικούς της ΕΕ, που ζητούσαν από την κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο 43 του ν. 4779/2021. Η Ελλάδα δεν το έπραξε και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν, με τη σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης και την ενεργοποίηση της διαδικασίας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, η United Group/ United Media έχτισε συνεργασία με τον Alpha γύρω από τις αθλητικές μεταδόσεις και την παραγωγή εκπομπών της συνδρομητικής πλατφόρμας στις εγκαταστάσεις του καναλιού, που συνεργάζεται με το Star, ενώ από κοινού οι δύο σταθμοί ελεύθερης λήψης ελέγχουν την Green Pixel, τη μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση πέρασε στην Primos Media Sarl, αλλά ο έλεγχος του ΕΣΡ επί της μεταβίβασης από τη Motor Oil στην εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν έχει ολοκληρωθεί από το ΕΣΡ. H Αρχή Ραδιοτηλεόρασης μέχρι και σήμερα δεν έχει καταχωρήσει την πράξη στα μετοχολόγια που διατηρεί, ενώ στη λίστα με τους αδειούχους σταθμούς εθνικής εμβέλειας παρουσιάζει στοιχεία του 2017, με μοναδικό μέτοχο την Alpha Media Group Related της Μαρίας Κοντομηνά.

Στο ΔΣ της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μανώλης Δραϊνάκης και αντιπρόεδρος ο Στέφανος Μάγειρας. Τον νέο μέτοχο εκπροσωπούν ο Ζαν-Ντάνιελ Κοέν, κάτοικος Λουξεμβούργου, και ο Φάμπιο Ματσόνι, κάτοικος Βελγίου. Εκτός από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Alpha, οι δύο άνδρες εμφανίζονται στο ΔΣ της Star Επενδυτική και στα ΔΣ των εταιρειών των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989). Παράλληλα, η Μιριάνα Σόλακ, κάτοικος Βελιγραδίου, εισήλθε ως μέλος του ΔΣ στην εταιρεία Νέα Τηλεόραση ΑΕ, που ελέγχει το Star. Ο Ντράγκαν Σόλακ είναι ο ισχυρός άνδρας του United Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *