35 εκατ. ευρώ για τις «λευκές περιοχές» της ψηφιακής TV!

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μία ακόμη, τρίτη κατά σειρά, απόπειρα κάνει το ελληνικό κράτος προκειμένου να φτάσει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε όλη τη χώρα. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, πως θα διατεθούν 35 εκατ. ευρώ για την πλήρη κάλυψη των προβληματικών περιοχών με ψηφιακό σήμα, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη διάθεση του κουπονιού 150 ευρώ σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών (συνολικό κονδύλι περίπου 6 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησε το κουπόνι της κυβέρνησης της ΝΔ (συνολικό κονδύλι 9 εκατ. ευρώ) . Οι «λευκές περιοχές» όμως δεν καλύφθηκαν και τα προβλήματα παραμένουν. Η νέα εξαγγελία αφορά τη χρηματοδότηση απευθείας σε δήμους και περιφέρειες, ώστε ο πάροχος δικτύου της Digea να πληρωθεί για να τοποθετήσει συμπληρωματικούς αναμεταδότες στις «λευκές περιοχές» της χώρας.

Υψηλή ευκρίνεια αλλά…

Η Digea έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το σήμα των περιφερειακών καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια (HD), αλλά μόνο μετά από αύξηση του ενοικίου! Αυτό ανέφερε ο Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος υποστήριξε πως η υποχρέωση να εκπέμπουν τα κανάλια και σε τυπική ευκρίνεια (SD) σημαίνει πως χρειάζονται δύο «δρόμοι» για τη μετάδοση του σήματος και έτσι εξηγείται η αύξηση ενοικίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2023 όλα τα κανάλια πρέπει να εκπέμπουν με σήμα υψηλής ευκρίνειας. Η  πολιτική ηγεσία θα δώσει νέα παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *