Η κυβέρνηση «κλειδώνει» τους αγώνες της Εθνικής σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο!

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κατόπιν εορτής, λίγο πριν από την πρώτη «κλειδωμένη» μετάδοση του Mundial από τον ΑΝΤ1+, η κυβέρνηση, στις 20 Οκτωβρίου, κάλεσε πλειάδα φορέων σε διαβούλευση για τα γεγονότα μείζονος σημασίας που πρέπει να παρέχονται ελεύθερα στο κοινό. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε επιλέξει τη δημόσια διαβούλευση, αποστέλλοντας την τελική λίστα με τα γεγονότα μείζονος σημασίας στην ΕΕ το 2019. Η λίστα αυτή, για άγνωστους λόγους, ακυρώθηκε.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια για να ξεκινήσει τη συζήτηση, η οποία γίνεται μεταξύ 37 φορέων, ενώ καλούνται να αποφασίσουν, επί της ουσίας, για τα αθλητικά γεγονότα φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή κ.ά. Μεταξύ των παραληπτών της σχετικής εισήγησης βρίσκονται οι σταθμοί της ελεύθερης τηλεόρασης, ΕΡΤ, Alpha, Star, Mega, ANT1, ΣΚΑΪ, και οι συνδρομητικοί Cosmote TV, Nova, Vodafone, αλλά δεν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι μικροί σταθμοί, όπως το Action24 ή το Kontra, που επίσης μεταδίδουν αθλητικό πρόγραμμα.

Στη μακροσκελή λίστα των εκδηλώσεων μείζονος σημασίας, για τη συγκρότηση του σχετικού καταλόγου, η κυβέρνηση προτείνει μεταξύ άλλων να προστεθούν οι τελετές έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όμως και η κυβερνητική πρόταση για τα αθλητικά γεγονότα προξενεί ερωτηματικά. Το Mundial Ποδοσφαίρου Ανδρών θα είναι σε ελεύθερη μετάδοση, όπως και ο τελικός της διοργάνωσης, κατόπιν εορτής. Ο ΑΝΤ1+ θα προβάλει το επόμενο διάστημα συνδρομητικά τους 64 αγώνες, οι 32 εκ των οποίων θα προβληθούν ελεύθερα από τον ΑΝΤ1.

Αντιθέτως, οι αγώνες της Εθνικής σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ παραμένουν κλειδωμένοι σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση. Όσον αφορά το Mundial και το Euro Ανδρών  υπάρχει υποχρέωση ελεύθερης απευθείας μετάδοσης για τους ημιτελικούς  –αν συμμετέχει η Εθνική–  και για τους τελικούς των διοργανώσεων.  Όσο για τους αγώνες της Εθνικής Μπάσκετ, η κυβερνητική πρόταση δεν περιλαμβάνει τους προκριματικούς αγώνες, παρά  μόνο τον ημιτελικό  (εφόσον μετέχει η Εθνική) και τον  τελικό του Mundobasket σε πλήρη και ελεύθερη μετάδοση.

Αντιθέτως, προτείνει οι τελικοί του UEFA Champions League και του UEFA Europa League να είναι σε πλήρη και ελεύθερη μετάδοση, όπως και ο τελικός της Euroleague. Επίσης, τεράστια απορία προκαλεί το ότι το Ράλι Ακρόπολις θεωρείται γεγονός μείζονος σημασίας και πως πρέπει οπωσδήποτε να προβάλλεται επίσης απευθείας σε ελεύθερη μετάδοση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *