Ανταγωνισμός πολλών ταχυτήτων στην TV με τους ξένους παίκτες

cosmote OTE Streaming United Media WIND ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • Πλήθος παραπόνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τους αδειοδοτημένους σταθμούς

Τον έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στους σταθμούς ελεύθερης τηλεόρασης, τις συνδρομητικές πλατφόρμες και τις Over The Top υπηρεσίες καταγράφουν οι αδειούχες τηλεοπτικές εταιρείες εθνικής εμβέλειας με επιστολές τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), με αφορμή την απόκτηση της εταιρείας Green Pixel από κοινού από Alpha και Star.

Στην απόφαση της ΕΑ υπάρχουν παραπομπές στις επιστολές των σταθμών, χωρίς να αναγράφεται ο αποστολέας. Σε μία από αυτές σημειώνεται πως «οι βασικότεροι ανταγωνιστές της εταιρείας μας είναι οι λοιποί πέντε αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας που λειτουργούν κυρίως στην Αττική».

Υπογραμμίζεται δε πως «οι συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote TV και Forthnet είναι επίσης ανταγωνιστές, δεδομένου ότι περιλαμβάνονται στις τηλεοπτικές μετρήσεις και λαμβάνουν ανάλογο μέρος της διαφημιστικής πίτας. Θεωρούνται ανταγωνιστικές και οι Over The Top υπηρεσίες, όπως η Cosmote OTT, η Vodafone TV OTT, το YouTube, το Netflix και σε αρκετά μικρότερο ποσοστό οι Amazon Prime, η Apple TV, το Cinobo και η Wind Vision».

Νωρίτερα οι ταινίες στις συνδρομητικές πλατφόρμες

Μια άλλη τηλεοπτική εταιρεία, που δεν αναφέρεται, σημειώνει για τις συνδρομητικές πλατφόρμες: «Αποτελεί ιδιαίτερο ανταγωνιστικό παράγοντα η προβολή προγραμμάτων, όπως η πρώτη μετάδοση κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες, αφού προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες, μεταδίδονται κατά σειρά προτεραιότητας πρώτα μέσω των συνδρομητικών σταθμών (περίπου 6 – 8 μήνες μετά την εκπνοή των δικαιωμάτων για κινηματογραφική προβολή) και μετά μέσω τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης (12 μήνες μετά την εκπνοή των δικαιωμάτων της συνδρομητικής τηλεόρασης».

Δεν πληρώνουν φόρους, δεν έχουν προσωπικό στην Ελλάδα

Ειδικά για τις πλατφόρμες Over The Top (Netflx, Amazon, Google κ.λπ.) καταγράφεται πως «είναι επίσης ανταγωνιστές, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν επιβαρύνονται με το κόστος των άμεσων ή έμμεσων φόρων, με δαπάνες λειτουργικές, όπως ενδεικτικά κτιριακές εγκαταστάσεις, προσωπικό, κ.λπ., που αντίστοιχα επιβαρύνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης», υποδεικνύοντας ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός αφορά το κόστος δραστηριοποίησης παρά τη ζήτηση του κοινού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *