Στο… μέλλον οι άδειες για θεματικούς και περιφερειακούς σταθμούς

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κλείνουν το μάτι σε επιχειρηματίες

Παγιδευμένη στο παρελθόν παραμένει η αγορά των ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διατηρεί το καθεστώς της ομηρίας των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, που θα συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια,. Δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς το νομοσχέδιο κλείνει το μάτι σε παράγοντες της αγοράς. Την ίδια ώρα που τηλεοπτικά δίκτυα από την ΕΕ θα μπορούν να μεταδίδουν πρόγραμμα από τις επίγειες συχνότητες. Θυμίζουμε πως η στήλη αποκάλυψε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στις 13 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια παρουσίασε όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονταν, αρχικά από τον βασικό συντάκτη του Στέλιο Πέτσα και στη συνέχεια από τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Τα βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

* Παραμένουν χωρίς άδειες σταθμοί που εκπέμπουν ήδη σε εθνική εμβέλεια, όπως το Μακεδονία TV, καθώς οι θεματικές άδειες θα χορηγηθούν μετά το τέλος του 2022, καταργώντας την προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη και ισχυρή προτροπή του ΣτΕ για την άμεση χορήγησή τους. Η μη χορήγηση των αδειών δεν επιτρέπει και σε άλλους ενδιαφερόμενους να τις διεκδικήσουν, στερώντας έσοδα από το Δημόσιο και θέσεις εργασίας.

* Χωρίς άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανά τη χώρα.

* Η χορήγηση των αδειών στο ραδιόφωνο μεταφέρεται για μετά τις 30 Ιουνίου 2023, καθώς μέχρι τότε θα έχουν δικαίωμα εκπομπής όσοι βρίσκονται στη σχετική λίστα του ΕΣΡ. Οι τελευταίες άδειες στο ραδιόφωνο χορηγήθηκαν το 2000 και το 2001.

Αντισυνταγματική διάταξη για την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση

– Η άδεια επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης εκχωρείται χωρίς διαγωνισμό και κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένους σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Εδώ προκύπτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού, που επηρεάζει άμεσα την Cosmote TV και τη Nova, και πρόκληση ζημίας σε βάρος του Δημοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *