Κλείνει ξανά η τηλεοπτική αγορά

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στην τηλεόραση με ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από την προκήρυξη των θεματικών αδειών, οι οποίες οδεύουν προς παραχώρηση στους μεγάλους παίκτες.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, το ΕΣΡ επέλεξε να μην εκδώσει τις θεματικές και περιφερειακές άδειες με τον υφιστάμενο ν. 4339/2015 και να περιμένει τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης.

Στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το παιχνίδι παίζεται ως εξής. Ορισμένα από τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μια από τις τέσσερις πολύτιμες θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας με βάση το σχέδιο του Στέλιου Πέτσα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει την έκδοση 3+1 θεματικών αδειών.

Η μία θα προέρχεται από τις εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης που δεν έχουν ακόμη διεκδικηθεί και οι άλλες τρεις είναι αυτές που προορίζονται για την κατηγορία αυτή. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση επιμένει –με φωτογραφική διάταξη, η οποία θα τροποποιηθεί ελαφρώς– η θεματική άδεια να λογίζεται ως γενική και να πληρωθεί ως θεματική.

Η δεύτερη κίνηση που ενισχύει τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι το προβάδισμα που δίνεται στους αδειούχους σταθμούς –εν τη ενώσει ή ο καθένας μόνος του– να αναπτύξουν επίγεια συνδρομητική τηλεόραση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε επιχειρηματίας μπορεί να έχει τουλάχιστον δύο σταθμούς εθνικής εμβέλειας και ορισμένοι και από μία άδεια επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *