Αυτό είναι το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ

ΕΡΤ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • Διαγωνισμός για την ψηφιοποίησή του

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, καταγράφεται το πλούσιο και μοναδικό οπτικοακουστικό Αρχείο. Το Αρχείο της ΕΡΤ στο σύνολό του, δηλαδή οπτικοακουστικό, φωτογραφικό, ραδιοφωνικό και έντυπο, αριθμεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεκμήρια, ντοκουμέντα με τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από το 2004 έχει αρχίσει στο Ραδιομέγαρο η ψηφιοποίηση του Αρχείου, το οποίο τροφοδοτεί με πολλές ώρες περιεχομένου τη διαδικτυακή ιστοσελίδα και την υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Τώρα τίθεται σε διαβούλευση ένας ακόμη διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση ακόμη 153.000 κασετών από όλα τα είδη προγράμματος. Η δαπάνη για την ψηφιοποίηση του πλούσιου Αρχείου της ΕΡΤ, που επεκτείνεται μέσω του επενδυτικού προγράμματος σε τρία χρόνια, ανέρχεται σε 975.000 ευρώ, ενώ το έργο προβλέπει διάρκεια 24 μηνών. Ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί μετά το τέλος της διαβούλευσης δεν περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση αρχείων ήχου και φιλμ, αλλά μόνο κασέτες σε διάφορους τύπους μαγνητοσκόπησης, όπως Legacy Broadcast Video tapes & Cassete tapes, Umac, Becatcam SP, Digital Betacam, DVCPRO και 1⁄2 video.

Το ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Το υπάρχον ψηφιοποιημένο Αρχείο της κρατικής τηλεόρασης περιλαμβάνει περί τα 179.000 τεκμήρια. Αυτό αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω με την παραπάνω επένδυση ψηφιοποίησης 153.000 ακόμη κασετών.

Στον μόνιμο αρχειακό χώρο της ΕΡΤ υπάρχουν 46.600 κασέτες BETACAM καθώς και 2.980 DVCPRO με σπάνιο και μοναδικό υλικό. Από αυτό έχουν ψηφιοποιηθεί και πλήρως τεκμηριωθεί στο Σύστημα Διαχείρισης Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΜΑΜ) του Αρχείου της ΕΡΤ 75.000 οπτικοακουστικά τεκμήρια / θέματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4% περίπου του όγκου του φυσικού υλικού που βρίσκεται σε Film 16mm και 35mm, video 1 και 2 ιντσών, Umac, Betacam και DVCPRO.

Στο ψηφιοποιημένο Αρχείο, γραμμένο σε κάθε μορφής μαγνητοσκόπηση, υπάρχουν 20.800 κασέτες σε DVCPRO και 13.000 κασέτες σε BETACAM από τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας, σειρές ντοκιμαντέρ και αυτοτελείς εκπομπές, παιδικά προγράμματα, μαγκαζίνο, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, θεατρικά έργα και μουσικές εκπομπές. Επίσης, αφιερώματα, συναυλίες, παρελάσεις και εκπομπές για εορτασμούς εθνικών επετείων. Υπάρχουν 21.000 κασέτες DVCPRO και 22.500 BETACAM με αθλητικά προγράμματα κυριότητας ΕΡΤ, όπως αρχείο μονταρισμένων αθλητικών θεμάτων και αθλητικές εκπομπές αλλά και αθλητικό περιεχόμενο, του οποίου δεν έχει πλέον τα δικαιώματα η ΕΡΤ.

Στο αρχείο ειδήσεων της ΕΡΤ υπάρχουν συνολικά 9.641 DVCPRO και 14.468 BETACAM. Πρόκειται για καταλογογραφημένο υλικό με μεταδεδομένα και προσβάσιμο μέσω της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης, από τη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος στις εσωτερικές παραγωγές και επίσης παραχωρείται με ή χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα σε εξωτερικούς χρήστες.

Ακόμη, το Αρχείο Ειδήσεων διαθέτει υλικό σε παλαιότερες μορφές βίντεο, συγκεκριμένα 2.800 κασέτες σε Umac και 150 ασπρόμαυρες ταινίες 1,2 ιντσών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *