Αυξάνεται η επιδότηση των σειρών και των ταινιών στο 40% από τον Κ. Πιερρακάκη

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αυξάνεται κατά το ποσοστό της επιχορήγησης (cash rebate) του ΕΚΟΜΕ από το 35% στο 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών των οπτικοακουστικών παραγωγών με το   νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εισήχθη χθες στη Βουλή. Είναι η πρώτη παρέμβαση που γίνεται στο “νόμο Κρέτσου” που βοήθησε στην ανάπτυξη της ελληνικής μυθοπλασίας και ήταν το κίνητρο για να γυριστούν ταινίες στην Ελλάδα

Το υπουργείο Ψηφιακές Διακυβέρνησης, στο νομοσχέδιό του, κάνει λόγο και για “παράλληλη απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων”.

Υποστηρίζει πως ενώ στην διαδικασία της επιδότησης περιλαμβάνονταν όλα τα είδη παραγωγών, η γενική προϋπόθεση υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς για επιλέξιμες δαπάνες ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ ουσιαστικά απέκλειε παραγωγές εκτός των κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών ταινιών. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι:

  • Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία το όριο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ.
  • Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και μικρού μήκους τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ).
  • Για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 30.000 ευρώ) τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών:
    • 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο μυθοπλασίας και
    • 20.000 € ανά επεισόδιο για περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο.
  • Εάν στην παραπάνω περίπτωση πρόκειται για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς τουλάχιστον 100 επεισόδια, καθιερώνεται όριο επιλέξιμων δαπανών 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.
  • Για τμήματα επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ):
    • με περιεχόμενο μυθοπλασία το όσιο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ
    • με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ
  • Για ψηφιακό παιχνίδι τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 30.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 60.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ από τον Απρίλιο του 2018 έως και σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του cash rebate του ΕΚΟΜΕ 81 έργα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *