Ανάκληση άδειας προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου για τη μή τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας

Uncategorized ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επισημαίνει ότι, κατά τα άρθρα 4 και 8 του Ν. 2328/1995 οι κυρώσεις εξικνούνται έως της ανακλήσεως της αδείας λειτουργίας των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών” .

Είναι το απόσπασμα της Υπόδειξης 5/8/7/2003 του ΕΣΡ για την πολιτική πολυφωνία. Η απόφαση αυτή ελήφθη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και αξιωματική αντιπολίτευση τη ΝΔ. Τότε τα μικρά κόμματα ήταν στο περιθώριο της πολιτικής προβολής από τα ΜΜΕ με το ΔΗΚΚΙ για προφανής λόγους, επειδή έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ελάχιστη παρουσία στα ΜΜΕ. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως εκείνη την περίοδο, η ΝΔ δεν είχε κανένα τηλεοπτικό σταθμό να την στηρίζει, ενώ αντιθέτως το ΛΑΟΣ είχε σχεδόν ισότιμη προβολή με την παράταξη που σήμερα κυβερνά.

Η νομοθεσία για τα ΜΜΕ έχει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην Υπόδειξή του το ΕΣΡ, μετά από την επιβολή συστάσεων και κυρώσεων ερχόταν να θυμίσει την ποινή της ανάκληση της άδειας, για όσους δεν τηρούσαν την πολιτική πολυφωνία. Η ραδιοτηλεοπτική Αρχή υποδείκνυε τα εξής:

“Στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας όπως κατ ́ εφαρμογήν των ως άνω διατάξεων του Συντάγματος και του Νόμου διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *