Σε καραντίνα και οι εφημερίδες

Uncategorized

Συγκλονιστικές είναι οι αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ στο διάστημα των έκτακτων μέτρων λόγω του Covid-19. Κλείσιμο εκατοντάδων σημείων πώλησης εφημερίδων, κατρακύλα των κυκλοφοριών και, εξ αυτού, τεράστια αύξηση της τηλεθέασης, με την παράλληλη μεγάλη πτώση της διαφήμισης, αναστολή κάθε κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, που άλλαξε το ενημερωτικό περιεχόμενο των media και έφερε τα ΜΜΕ μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Το αρχικό μέτρο της εφαρμογής τηλεργασίας για λόγους προστασίας συμπληρώνεται πλέον με την εφαρμογή όλων των έκτακτων εργαλείων που θέσπισε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 21ης Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Τα ΜΜΕ δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις, 800.000 και πλέον, που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους, αντιθέτως συνεχίζουν να λειτουργούν, με εξαίρεση τις στοιχηματικές εφημερίδες. Τα ΜΜΕ αξιοποιούν τις έκτακτες ρυθμίσεις της ΠΝΠ στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει εισακούσει τα αιτήματα των ιδιοκτητών τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΠΝΠ και με μοναδικό όρο την απαγόρευση των απολύσεων για έξι μήνες:

Στον έντυπο Τύπο, οι εφημερίδες μπήκαν στα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα τα κυριακάτικα φύλλα να τυπώνονται νωρίτερα και να κυκλοφορούν το Σάββατο («Real News»), ώστε να προλάβουν να μπουν στα σταντ των σούπερ μάρκετ. Το αίτημα είχε τεθεί από την ΕΙΗΕΑ και έγινε δεκτό, δεν φαίνεται ωστόσο να προχωράει άμεσα το σημαντικό αίτημα εκδοτών αλλά και των δημοσιογράφων για την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης των εφημερίδων. Στις περισσότερες εφημερίδες άρχισε να εφαρμόζεται το «εργαλείο» της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Επίσης, αναστολή συμβάσεων έγινε στον Αlpha για ορισμένους δημοσιογράφους και για το 50% των τεχνικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναστολή συμβάσεων θα γίνει στο σύνολο των εφημερίδων και των ιστοσελίδων. Οι εργαζόμενοι που έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου της αναστολής σύμβασης θα καταθέσουν το αίτημα χορήγησης των 800 ευρώ. Παράλληλα ισχύουν για αυτούς οι διατάξεις του μειωμένου ενοικίου και της αναστολής πληρωμής φόρων ως 31 Αυγούστου. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτών καλύπτονται για 45 ημέρες από το κράτος. Σημειώνεται ότι με την ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν συνδυαστικά και την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία για χρονικό διάστημα έξι μηνών, δηλαδή ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *