30 χρόνια ΑΝΤ1, 30 έτη από τη "συγκυβέρνηση" ΝΔ-Συνασπισμού

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

O ANTENNA γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα. Ξεκίνησε δεύτερος, αλλά σήμερα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία τηλεοπτικός σταθμός, αφού οι μέτοχοι του Mega αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους.

Ας επιστρέψουμε στο 1989.  Οι εκδότες πλέον έχοντας πράξει το χρέος τους, δηλαδή έχοντας καταγγείλει τον Κοσκωτά,  οδηγούν με τη συμφωνία και  ΝΔ -Συνασπισμού (ΚΚΕ & ΕΑΡ) τη χώρα σε  εκλογές,με πρόσχημα την “κάθαρση”, δηλαδή τον διαμελισμό του πολιτικού χώρου που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ και την απομάκρυνση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή της χώρα Η διάταξη-δώρο που παραχωρούσε την ιδιωτική τηλεόραση στους εκδότες περιλαμβάνεται στο  άρθρο 4 για την <<άδεια μη κρατικής τηλεόρασεως>>του νόμου 1866/89 , Στην 4η  παράγραφο αναφέρονται τα εξής, φωτογραφικά : <<Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης>>.

Γεννιέται το Mega  των Χρήστου Λαμπράκη, Βαρδή Βαρδινογιάννη , Γιώργου Μπόμπολα, Κίτσου Τεγόπουλου και Αριστείδη Αλαφούζου.Η Τηλέτυπος ΑΣΕ , η εταιρεία του  Mega , λαμβάνει <<προσωρινή άδεια δοκιμής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού>> με βάση την <<ευρωπαϊκή σύμαβση για τα ανθρώπινα δικαιώματα >> και άλλες δευτερεύσας σημασίας διατάξεις , , την οποία υπογράφουν  οι υπουργοί της  κυβέρνησης Τζαννετάκη (ΝΔ-ΣΥΝ) Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς (μετέπειται Πρωθυπουργός),Νίκος Κωνσταντόπουλος (αργότερα Πρόεδρος του Συνασπισμού) και Νίκος Γκελεστάθης. Ο τότε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , Μιλτιάδης Έβερτ με απόφασή του στις 19.10.1990 θα τοποθετηθεί επί του θέματος: <<Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση άδειας σε ιδιωτικούς σταθμούς με δυνατότητα πανελλαδικής εμβέλειας . Το θέμα θα ρυθμιστεί με ψήφιση νόμου, που θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή. Γι αυτό παρακαλούμε  να μην προβληθούν εμπόδια στην πρόοδο των εργασιών για την τοποθέτηση πομπών και άλλων τεχνικών εγκαταστάσεων του MEGA CHANNEL, που εκτελούνται στην περιοχή του Πηλίου. Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 το MEGA είναι στον αέρα. Κατοχυρώνεται στη συνείδηση του κόσμου, ως πολυφωνικός σταθμός ενώ απέναντί του είχε το μονοπώλιο της ΕΡΤ, την οποία ήλεγχε η κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ.

Δύο μήνες μετά στις 31 Δεκεμβρίου 1989 ξεκινάει ο Antenna TV ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του αποθανόντα εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Άρη Βουδούρη,του Μίνωα Κυριακού, του Γιάννη Πουρναρα εκδότη του περιοδικού Τηλεράματος και του …αριστερού εκδότη της “Πρώτης”, Χρήστου Καλογρίτσα . Δέκα μέρες πριν τη Πρωτοχρονιά του 1990 που ο Αντέννα βγήκε στον αέρα  η “Ελευθεροτυπία” θα θέσει το ερώτημα:<<Ο οποιοσδήποτε επίδοξος επιβήτωρ, έχει τα προσόντα να είναι επιβήτωρ;>> . Ο ΑΝΤ1 θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του χωρίς να κρύβει την στήριξή του στο κόμμα της ΝΔ και στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλίξμπουρκ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *