Διαπλοκή άρθρου 158

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 158 για την κατάργηση του “Πόθεν Έσχες” δεν σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη, την οποία “ευαγγελίζεται” το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα κέρδη από τον κλάδο της τηλεόρασης στο παρελθόν ή και ζημίες που ακολούθησαν δεν σχετίζονται με τον “Πόθεν έσχες” των επιχειρηματιών.

Η υποχρέωση υποβολής τους, σχετίζεται με τη δημοκρατία καθώς όλοι είμαστε, ίσοι έναντι του νόμου, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Πως δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε δημόσιες συχνότητες. Δεν πρόκειται για κάποια υπεράκτια δραστηριότητα. Υπάρχει και ο αντίλογος. Οι πολυεθνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του εξωτερικού ή δραστηριοποιούνται σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, δεν είναι υπόχρεωμένες να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους, όπως έγινε στην περίπτωση της απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών του Alpha TV από το RTL. Όμως, όταν έγινε ο έλεγχος στη μετοχική σύνθεση του Epsilon και ανακαλύφθηκε η off shore αντιληφθήκαμε όλοι σε ποιον ανήκε ο σταθμός. Και αν δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση του “Πόθεν ‘Έσχες” τώρα η Ελληνική Τηλεοπτική θα είχε κανάλι.

“Τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα” ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά ακόμη πιο ουσιαστικό θέμα είναι η κατάργηση του “Πόθεν έσχες” στα media, καθώς θα ενισχύσει την υπερεξουσία τους. Αυτήν είδε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, αυτήν αντιμετώπισε με το νόμο για το “βασικό μέτοχο” ο Κώστας Καραμανλής. Την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ, νομοθέτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και την επανέλαβαν και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Καταλάβαιναν όλοι πως ήταν μια ουσιαστική γραμμή “άμυνας” της πολιτικής εξουσίας έναντι εκείνης των ΜΜΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *