Νέα σήμανση για ανήλικους στην TV

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν το σύστημα σήμανσης των τηλεοπτικών τους προγραμμάτων σύμφωνα με τη νέα απόφαση που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αποδεχόμενος την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα –εκτός των διαφημιστικών μηνυμάτων και των μηνυμάτων τηλεπώλησης– κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό δυσμενούς επίδρασης.

Σε κάθε κατηγορία κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αντιστοιχεί το καθοριζόμενο οπτικό σύμβολο που συναρτάται με την ηλικία των τηλεθεατών. Το κάθε σύμβολο μεταδίδεται σε εμφανές σημείο της οθόνης, σε μέγεθος, ένταση και διάρκεια που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό του από τον μέσο τηλεθεατή. Η τηλεοπτική σήμανση θα εμφανίζεται κατά την έναρξη και θα ακούγεται και ηχητικό σήμα. Οι κατηγορίες ανά ηλικία είναι ως 8 ετών, η δεύτερη ηλικίας 8 ως 12, η τρίτη για ηλικίες 12 ως 16 και αφορά προγράμματα που θα πρέπει να μεταδίδονται μετά τις 9 το βράδυ, η τέταρτη ηλικίας 16 ως 18 ετών αφορά προγράμματα που θα πρέπει να μεταδίδονται μετά τις 10 το βράδυ και τέλος η πέμπτη κατηγορία άνω των 18 ετών. Σε αυτήν την κατηγορία τα προγράμματα θα πρέπει να μεταδίδονται μετά τα μεσάνυχτα!

Η κατάταξη των προγραμμάτων στις πέντε κατηγορίες γίνεται από εσωτερική επιτροπή επιστημόνων (Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων), που συγκροτείται σε κάθε τηλεοπτικό φορέα το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *