Μέχρι τις 8 Αυγούστου 2025 θα πρέπει να έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τον εκτελεστικό νόμο που θα επιτρέψει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ελευθερία των Μέσων 2024/1083 (Εuropean Μedia Freedom Act – EMFA). Με την ψήφιση του Κανονισμού θα πρέπει, μεταξύ των άλλων που πρέπει να γίνουν, να οριστεί η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της πολυφωνίας που προκαλείται από τη συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης, για την ανάπτυξη εθνικών βάσεων δεδομένων για την ιδιοκτησία των Μέσων και για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε την κατάθεση του σχεδίου νόμου.
Υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά δεν προχωράνε. Συγκριμένα, εκκρεμεί η έκδοση των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται κυρίως στο άρθρο 51 του ν. 4779/2021 και είναι απαραίτητες για την πλήρη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/1808 της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων». Μεταξύ άλλων, το ΕΣΡ έχει ολοκληρώσει ήδη από το 2023 την επεξεργασία του Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν παρέπεμψε αρμοδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχετικό σχέδιο για την επεξεργασία του πριν από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Παράλληλα, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις του άρθρου 30 της Οδηγίας 2018/1808 της ΕΕ «Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων»,που προβλέπουν ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι φορείς «νομικά διακριτοί από την κυβέρνηση και λειτουργικά ανεξάρτητοι από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους και ότι οι διαδικασίες επιλογής των μελών πρέπει να είναι διαφανείς, χωρίς διακρίσεις και να εγγυώνται τον απαιτούμενο βαθμό ανεξαρτησίας». Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε εκχωρηθούν στο ΕΣΡ οι κανονιστικές αρμοδιότητες, ενώ, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δεν προβλέπονται και για το Συμβούλιο διατάξεις που ισχύουν για άλλες ανεξάρτητες αρχές και αφορούν τα όρια ηλικίας των μελών τους και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση αυτών.