Σύγκρουση για την Google!

INTERNET

Ένταση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η πρόθεση συμβούλου της Αρχής να θέσει το θέμα της επιβολής του συμψηφισμού της Google με τους εκδότες, χωρίς αυτός να προβλέπεται από τη νομοθεσία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Θεοχάρη Φιλιππόπουλου στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε πριν από μερικές ημέρες.

Οι εκδότες και μαζί τους οι δημοσιογράφοι διεκδικούν από την Google ένα ποσό της τάξης των 40 – 50 εκατ. ευρώ για τη χωρίς άδεια χρήση των κειμένων τους από την πολυεθνική εταιρεία. Ο αιφνιδιασμός επήλθε από την ΕΕΤΤ, που επανέφερε το ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών της Google προς τους εκδότες για πνευματικά δικαιώματα με την προώθηση των ιστοσελίδων των εντύπων από τον τεχνολογικό κολοσσό. Κάτι που δεν προβλέπεται από τον ψηφισμένο νόμο και, αν υλοποιηθεί, θα προκαλέσει ζημίες στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε πως «η ΕΕΤΤ στην ουσία εκπροσωπεί γενικότερα την Ελληνική Πολιτεία εντός του πλαισίου του κράτους δικαίου». «Θα πρέπει να εκδώσει», ανέφερε, «έναν κανονισμό που θα διευκολύνει τις δύο πλευρές να έρθουν σε μία συμφωνία και όχι να οδηγήσει με τη στάση της μονομερώς σε συμψηφισμό των εκδοτών με την Google».

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ επισήμανε, με ιδιαίτερο αυστηρό τόνο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως η Google αντλεί από την ελληνική διαφημιστική αγορά 500 εκατ. ευρώ, δεν πληρώνει φόρους στο Δημόσιο, ούτε ΦΠΑ, ενώ δεν απασχολεί εργαζομένους. Με τα δεδομένα αυτά, για το περιεχόμενο που χρησιμοποιεί επιβάλλεται τουλάχιστον να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα στους εκδότες. Σημειώνεται πως, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, σχεδόν το 90% του τζίρου της εταιρείας κατευθύνεται στην Ιρλανδία. Αν η ΕΕΤΤ επιμείνει στη θέση για συμψηφισμό στον υπό έκδοση κανονισμό της, τότε αναμένεται προσφυγή της ΕΝΕΔ στη δικαιοσύνη και δημοσιοποίηση του θέματος από το σύνολο των μελών της. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Απριλίου η εταιρεία Pitch ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων για την Google στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *