Ουραγός στις τεχνολογικές εξελίξεις η Ελλάδα-Έτοιμη για εκπομπή σε DVB- Τ2 η ΕΡΤ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ενδεχόμενο εκπομπής σε τεχνολογία DVB-Τ2 εντός του 2024 είναι πλέον ορατό. Η Ελλάδα ουραγός των τεχνολογικών εξελίξεων στην τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ θα μπορέσει να φτάσει το επίπεδο άλλων βαλκανικών χωρών και να σταματήσει ως έχει υποχρέωση έναντι της ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τυπική Ευκρίνεια (Standard Definition).

Τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής. Ο υφυπουργός ψηφιακής Πολιτικής Κώστας Κυρανάκης έχει αρχίσει να ασχολείται με το θέμα της τεχνολογικής καθυστέρησης της χώρας στον τομέα της τηλεόρασης έχοντας μπροστά του το νέο χρονικό ορόσημο της παράτασης εκπομπής σε  SD ως τις 30 Ιουνίου 2024.

Ταυτόχρονα η ΕΡΤ ολοκλήρωσε το διαγωνισμό για την προμήθεια των πομπών και θα μπορεί να εκπέμψει σε τεχνολογία Τ2, συμπίεσης του φάσματος τα τηλεοπτικά προγράμματα του πρώτου πολυπλέκτη . Ο δεύτερος πολυπλέκτης θα μεταδίδει τα προγράμματα της ΕΡΤ το ΡΙΚ και τα δορυφορικά σε Υψηλή Ευκρίνεια. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Digea για την αποκλειστική μετάδοση του σήματος των αδειοδοτημένων σταθμών  σε Υψηλή Ευκρίνεια.  Η αλλαγή του τρόπου μετάδοσης περιλαμβάνεται ως υποχρέωση στην αδεια που έλαβαν από το ΕΣΡ και καθώς το θέμα δεν διευθετείται, η Κυβέρνηση της ΝΔ χορηγεί διαρκώς παρατάσεις.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι με τους  μη αδειοδοτημένους περιφερειακούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα  που δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για την εκπομπή τους σε Υψηλή Ευκρίνεια. Καθώς είναι συνομιλητές της Κυβέρνησης και με τους βουλευτές συμβάλουν στην τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας  Τι θα μπορούσε να γίνει; Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις  για την αδειοδοτημένη εκπομπή στην επίγεια τηλεόραση  (προσωπικό, κεφάλαιο, πρόγραμμα) θα μπορούν να περάσουν στην δορυφορική και την ιντερνετική μετάδοση διακόπτοντας έτσι την «κατάληψη» κατά το ΣτΕ των συχνοτήτων.  Όσοι μείνουν και έχουν τις προϋποθέσεις θα πληρώνουν οικονομικό αντάλλαγμα για την άδεια τους και «ενοίκιο» στη Digea. Με την κίνηση αυτή θα μειωθεί και ο αριθμός των καναλιών που διεκδικούν μερίδιο από την τηλεθέαση, ενώ δεν θα χαθεί η δυνατότητα εκπομπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *