Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και ψηφιακής πολιτικής με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ ανοίγοντας το διάλογο επί του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου.
Δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις. Επί του θέματος έχει κάνει μια σημαντική έρευνα εδώ και πολύ καιρό για το καθεστώς στην ΕΕ των ενισχύσεων του Τύπου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει την έρευνα αυτή και τις σκέψεις που έχει κάνει. Δεύτερη σημείωση, οι ιδέες του Σταύρου Καπάκου περί ενισχύσης συγκεκριμένων εφημερίδων που καταγράφονται ονομαστικά από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ είναι πολλαπλώς προβληματική. Υπάρχει το ζήτημα της κρατικών ενίσχυσεων, αλλά και ένα ακόμη πιο ουσιαστικό, πως οι περικοπές στην ΕΡΤ θα ξεκινήσουν πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος έχει δεσμευτεί για μείωση του τέλους κατά 50% που οδηγεί σε συρρίκνωση-λουκέτο την ΕΡΤ, δια της επιστροφής του μοντέλου ΝΕΡΙΤ.
Η ουσία. Τα off line και τα on line Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να απαλλαγούν από κάθε περιττή φορολογία και επιβάρυνση, με την κατάργηση των εμπνεύσεων της ΕΙΤΗΣΕΕ, που πέρασαν στη νομοθεσία.
-Η διάταξη του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ είναι εξίσου προβληματική και δεν την στηρίζουν πλέον ούτε οι ίδιοι των εκπρόσωπων των ιδιωτικών καναλιών. Μπορεί να αντικατασταθεί με την αναδρομική πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, υπέρ του Τύπου, από τους πολυεθνικούς φορείς ψηφιακής επικοινωνίας, και από τις εταιρείες press clipping .
– Η κατάργηση της φορολογίας στην συνδρομητική τηλεόραση (10%) πρέπει να έρθει με πακέτα υποστήριξης / διαφημιστικής προβολής του Τύπου.
-Η ενίσχυση του Τύπου μπορεί να προέλθει μέσα από ένα απλό σχήμα συνεργασίας. Από τη στιγμή που επιδοτείται η διανομή του Τύπου , μέσα από το σχέδιο για την διαφάνεια στις κυκλοφορίες (barcode), μπορεί να βρεθεί μέθοδος και για τις εφημερίδες.
Η προστασία περιεχομένου είναι σημαντική. Η δήθεν δωρεάν ενημέρωση των sites πρέπει να αντιμετωπιστεί με κλείδωμα των κειμένων των εφημερίδων, έλεγχο των συμβάσεων ΟΣΔΕΛ εταιρειών press clipping και αλλαγή της πολιτικής του ΑΠΕ. Μια εταιρεία συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στα Μέσα, είναι επιβεβλημένη. Η εταιρεία αυτή θα διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα από τις πολυεθνικές εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας, ανεξάρτητα της φορολογίας που θα πρέπει να επιβληθεί από το υπουργείο οικονομικών.
Το φαινόμενο των sites που λειτουργούν με πραγματικό συντάκτη το ΑΠΕ και δεν πληρώνουν τους φόρους που έχουν υπάρχουν στα υπόλοιπα media (πλην του 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ) πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν ειδησεογραφικοί οργανισμοί ή και όμιλοι των 50 ατόμων που απλώς κόβουν και ράβουν το υλικό του ΑΠΕ οι οποίοι ανταγωνίζονται ευθέως τις εφημερίδες, με τη δουλειά των άλλων.
Κρατική διαφήμιση: Το μοντέλο που λειτουργεί ως σήμερα, με τον έλεγχο των προγραμμάτων των φορέων του δημοσίου, από τη ΓΓΕΕ είναι καλύτερο από το παρελθόν, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ο κάθε φορέας δίνει όπου θέλει τη διαφήμιση, ή δεν ενημερώνει καν. Η κεντρική διαχείριση της κρατικής διαφήμισης, με κριτήρια και προυποθέσεις θα επιτρέψουν στον Τύπο να πάρει μια ανάσα.