Netflix το ελληνικό…Αθέμιτος ανταγωνισμός με την ανοχή της Κυβέρνησης

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αυξάνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό έναντι των επίγειων αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας το Netflix με την προσθήκη και άλλων ελληνικών παραγωγών. Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η streaming υπηρεσία έχει ανάγκη επιπλέον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό πρόγραμμα για να καλύψει τους όρους παροχής εντός Ευρώπης και προσθέτει ελληνικές σειρές και ταινίες.

Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, η ταινία «Ευτυχία» της Tanweer ανέβηκε στο Netflix, μαζί με τον «Καζαντζάκη» και το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή, ενώ θα ακολουθήσει η «Μικρά Αγγλία» και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και το «Milky Way» του Βασίλη Κεκάτου, μετά την πρώτη του προβολή το φθινόπωρο στο Mega. Ήδη τη διαδρομή αυτή έκανε η σειρά «Maestro». Επίσης, μέσω της RAI2, τα αστυνομικά βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη με τις περιπέτειες του αστυνόμου Χαρίτου θα καταλήξουν και αυτά στο Netflix.

Η τριλογία των ελληνικών ταινιών «Bachelor», της εταιρείας Showtime, βρίσκεται ήδη στην τηλεοπτική υπηρεσία, όπως και το ντοκιμαντέρ «Άθως» για το Άγιον Όρος και οι ταινίες «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου (για τις ευρωπαϊκές χώρες) και «The Waiter» (για 23 ευρωπαϊκές χώρες, πλην Ελλάδας).

Η αυξανόμενη επιρροή του Netflix στην Ελλάδα με την προβολή ελληνικού προγράμματος δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Το Netflix αποδίδει μόνο ΦΠΑ σε χώρα της ΕΕ και στην Ελλάδα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής στην Αυτοδιαχείριση, ενώ τα χρήματα των συνδρομών γίνονται συνάλλαγμα που φεύγει στο εξωτερικό. Τώρα, μάλιστα, αναζητεί συνεργασία και με τον… ΕΟΤ για το γύρισμα παραγωγών στην Ελλάδα, με δεδομένο και το καθεστώς ενισχύσεων του ΕΚΟΜΕ.

Αντιθέτως, οι πλατφόρμες Cosmote TV και Nova έχουν έδρα στην Ελλάδα και πληρώνουν φόρους και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΔΟΕΑΠ, ετήσια τέλη προς το Δημόσιο και, επιπλέον, τον ειδικό φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης (10%, ανά συνδρομητή).

 Πόσοι είναι οι συνδρομητές;

Οι δύο πλατφόρμες ανακοινώνουν τα στοιχεία των συνδρομητών τους στη χώρα, σε αντίθεση με το Netflix και τις άλλες πλατφόρμες, που δεν το πράττουν. Η Disney+ και το Amazon Prime Video δεν δηλώνουν τον αριθμό των πελατών που έχουν στην Ελλάδα. Η απήχησή τους, κυρίως του Netflix, μεγαλώνει, κάτι που μπορεί κανείς να υποθέσει από την αυξανόμενη τηλεθέαση που καταγράφουν τα «άλλα κανάλια» στη μέτρηση της Nielsen, παίρνοντας έτσι κοινό από τους αδειούχους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού πλήττει τους σταθμούς αυτούς (Mega, ANT1, Star, Alpha, Open, ΣΚΑΪ), που πληρώνουν κάθε χρόνο 3,5 εκατ. ευρώ για την άδειά τους, μαζί με φόρους και εισφορές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς την Ελληνική Πολιτεία. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να άρει τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *