Πεδίο δόξης λαμπρό αφήνει για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα η απουσία ρύθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με τις πολυεθνικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου, Κυριάκος Πιερρακάκης και Λίνα Μενδώνη αφήσαν κενά αναφορικά με το καθεστώς είσπραξης φόρων, τελών και πνευματικών δικαιωμάτων, σκορπώντας απογοήτευση και εκνευρισμό στους επιχειρηματίες των ελληνικών ΜΜΕ. Η στάση αυτή ανοίγει τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι διατεθειμένος να φορολογήσει τις πλατφόρμες με στόχο τη μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ΜΜΕ και οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Ο ν. 4996/2022 για την πνευματική ιδιοκτησία, ενσωματώνει τις οδηγίες 2019/739 και 2019/790 και 2006/115/ΕΚ και φέρει την υπογραφή της Λίνας Μενδώνη. Έπρεπε να είχε ψηφιστεί το 2019 και καθυστέρησε τέσσερα έτη. Παρά το γεγονός πως υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, η κυβέρνηση απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό της εύλογης αμοιβής που θα πρέπει να πληρώνουν οι πλατφόρμες στους εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ για τη χρήση των κειμένων, των ήχων, των φωτογραφιών και των κινούμενων εικόνων. Αντιθέτως, προβλέπει τη δημιουργία μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας συζητήσεων ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη με «διαιτητή» την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού. Η ρύθμιση υπέρ των πολυεθνικών έγινε με βάση τη θεωρία πως οι εταιρείες αυτές επενδύουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις ενεργοβόρες μονάδες data centers.
Το άλλο ζήτημα που καίει τον κλάδο της τηλεόρασης είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των πλατφορμών, οι οποίες κερδίζουν μερίδιο τηλεθέασης στην Ελλάδα χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρους και εισφορές. Άμεσα θιγόμενες είναι η Cosmote TV και η Nova, καθώς πληρώνουν επιπλέον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, σε αντίθεση με τo Netflix, την Disney+, το Amazon Prime Video, αλλά και τον ΑΝΤ1+, που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα.