Εκκίνηση της σεζόν χωρίς επιδοτήσεις σειρών από το ΕΚΟΜΕ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σε δύο πυλώνες θα στηριχτεί και φέτος η παραγωγή των ελληνικών σειρών. Η ιδιωτική τηλεόραση θα στηριχτεί στο ΕΚΟΜΕ, το οποίο, με την επιδότηση του 40%, επιτρέπει το γύρισμα σειρών εποχής υψηλού επίπεδου, και η ΕΡΤ στο ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, το οποίο πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά. Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά το ΕΚΟΜΕ, με την προωθούμενη συγχώνευσή του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, προκαλούν ερωτηματικά, καθώς ένα κυρίως οικονομικό εργαλείο, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μετεξελιχθεί σε μηχανισμό πολιτιστικής προβολής, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το σχέδιο της συγχώνευσης αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και από τις διατάξεις του θα κριθεί η πορεία της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς. Οι σταθμοί έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για την παραγωγή σειρών υψηλού επιπέδου, στηριζόμενοι στην κυβερνητική δέσμευση πως ο ΕΚΟΜΕ θα συνεχίσει να επιδοτεί τα προγράμματα. Για παράδειγμα, «Η Μάγισσα» του ΑΝΤ1, σε παραγωγή της J.K. Productions, αναμένεται να αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επιδότηση η σειρά δεν θα μπορούσε να γυριστεί και χωρίς την προοπτική της διάθεσής της στο εξωτερικό θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το κόστος.

Στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, επί εποχής Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από το ΕΚΟΜΕ στις πληρωμές των έργων, που έφτασαν έως και τα τρία χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για την επιδότηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων της τηλεοπτικής σεζόν που ξεκινάει τον επόμενο μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *