Αφωνία και αγωνία για το ΕΚΟΜΕ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα «ξένα τιμολόγια» στο επίκεντρο

Χωρίς να δέχεται νέες αιτήσεις χρηματοδότησης και δίχως να έχει συνταχθεί το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, πορεύεται, με έντονη ανησυχία, η οπτικοακουστική αγορά, περιμένοντας την επίσημη ενημέρωση από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τη Λίνα Μενδώνη.

Τα «ξένα τιμολόγια», μια ιδέα του Κυριάκου Πιερρακάκη, για τη χρηματοδότηση των ξένων παραγωγών με παραστατικά του εξωτερικού, έχουν δημιουργήσει ζήτημα και στην εγχώρια αγορά, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ποσών που δόθηκαν για συγκεκριμένες ταινίες, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από παράγοντες της αγοράς για το αν έχει υπάρξει σύστημα τριγωνικών συναλλαγών με εταιρείες του εξωτερικού. Τώρα, λέγεται πως θα υπάρξει πλαφόν για τα τιμολόγια εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η χρηματοδότηση νέων, διαδοχικών κύκλων παραγωγών, βάζοντας όριο ίσως και στις δύο σεζόν…

Στο μεσοδιάστημα, με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», για το έργο «Inside» υπήρξε δέσμευση πίστωσης ύψους 81.382 ευρώ και για τη σειρά «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη (ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+) δέσμευση ποσού 384.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης. Επίσης, ορίστηκαν ελεγκτές για τη σειρά «Ρίζες» (12 επεισόδια) της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ, το «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» (8 επεισόδια) για την Cosmote TV, με φορέα υλοποίησης την Μπλοντ Οπτικοακουστικές Παραγωγές, και για την ταινία «Οι αναλώσιμοι 4», με φορέα την Expendables 4 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Υπήρξε και απόφαση για την υπαγωγή μιας παραγωγής σε καθεστώς ενίσχυσης. Πρόκειται για την κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος», με φορέα υλοποίησης την Out of box IKE, με αρχικό προϋπολογισμό 201.817 ευρώ. Το τελικό ποσό της επιδότησης θα προσδιοριστεί από το ΕΚΟΜΕ μετά το τέλος του σχεδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *