Επενδυτές σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδος

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Επένδυση εκτός Ελλάδας, σε υπηρεσία streaming με έδρα την Ολλανδία, από τη Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax). Με τη μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ΑΝΤ1+, η Fairfax απέκτησε το 15%, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν τα κεφάλαια που επενδύθηκαν. Η συμμετοχή της Fairfax θα συμβάλει, σύμφωνα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ, «σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, καινοτόμες υπηρεσίες, νέο, πλούσιο περιεχόμενο και μεγάλες παραγωγές».

Το γεγονός πως η εταιρεία της υπηρεσίας ΑΝΤ1+ δεν έχει έδρα στην Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό καθεστώς, καθώς δεν υπόκειται στον ειδικό φόρο τηλεόρασης και δεν πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εντός χώρας, αντιγράφοντας το μοντέλο των αντίστοιχων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό όμως δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού απέναντι στην Cosmote TV του Ομίλου ΟΤΕ και στη Nova της United Media, και μάλιστα υπό την ανοχή της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου έναν χρόνο ο σαουδαραβικός Όμιλος MBC Group, με έδρα το Ντουμπάι, απέκτησε το 30% των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδας, ενώ το υπόλοιπο 70% παρέμεινε, μέσω εταιρείας συμμετοχών, στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η απόκτηση του μεριδίου έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 225 εκατ. Ευρώ, ενώ «τα κεφάλαια καταβλήθηκαν εξ ολοκλήρου από το MBC Group, για την υποστήριξη ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα». Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, το 30% του ΑΝΤ1 TV και του Μακεδονία TV πέρασε στον έλεγχο του MBC Group, που ιδρύθηκε το 1991 στο Λονδίνο και είναι ο μεγαλύτερος όμιλος Μέσων Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, διαθέτοντας πάνω από 17 υψηλής τεχνολογίας, πρωτοπόρα κανάλια και τη μεγαλύτερη streaming πλατφόρμα της Μέσης Ανατολής. Ο σχεδιασμός προέβλεπε πως τα κεφάλαια «θα διατεθούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα υπερσύγχρονων και πρωτοποριακών studios και υποδομών διεθνών προδιαγραφών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο». Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *