Από τα 16 κανάλια της ΕΙΤΗΣΕΕ στις 5 άδειες του ΕΣΡ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


 

  • Το κίνημα «Δεν πληρώνω» στην TV κάνει καθυστέρηση

 
Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκονται οι προσφυγές των Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ, ΕΙΤΗΣΕΕ και Mega. Πλην της Τηλέτυπος, που παλεύει για την επιβίωσή της, οι υπόλοιποι σταθμοί με την τακτική της «σύγχυσης» που ακολούθησε η ΕΙΤΗΣΕΕ, σε συνδυασμό με την άρνηση της ΝΔ το 2016 να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, κατάφεραν να δαπανήσουν τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χωρίς να χορηγηθούν οι άδειες. Το μείζον θέμα για τους ιδιοκτήτες είναι ένα και μόνο: Να κρατηθεί «κλειστή» η αγορά της ιδιωτικής τηλεόρασης και οι ιδιοκτήτες της να μην πληρώσουν ούτε ευρώ από τα 35 εκατ. για τη 10ετή κατοχή της άδειας.
Από τις πολεμικές κραυγές των καναλαρχών στο τέλος του 2015 για τον νόμο της τηλεοπτικής αδειοδότησης, τον ανοιχτό πόλεμο εναντίον της διαδικασίας της αδειοδότησης το 2016, φθάσαμε το 2018 στον αγώνα για να διατηρηθεί το κλειστό κλαμπ του καναλάρχη. Στόχος, να αποκλειστούν οι νέοι επιχειρηματίες, να βάλει λουκέτο το Mega και να οδηγηθούν σε «συγχωνεύσεις» για να μειωθεί το κόστος.
Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών ενεργοποιήθηκε από το τέλος του 2015 με την κατάθεση του νόμου για την αδειοδότηση, με το επιχείρημα ότι οι τέσσερις άδειες που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ήταν λίγες.
– Μπερδεύοντας εσκεμμένα την τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος μέσω συχνοτήτων, αρμοδιότητα που έχει παραχωρηθεί στην Digea, στην οποία μέτοχοι είναι τα ίδια τα κανάλια, υποστήριζαν ότι μπορούν «να εκπέμψουν  16 τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανάλια κανονικής ευκρίνειας»  (non-paper ΕΙΤΗΣΕΕ 2016). Και με το επιχείρημα αυτό κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι θέλει να στήσει «ολιγοπώλιο».
– Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2016, χρησιμοποιώντας πάλι το μπέρδεμα με την τεχνολογία τηλεοπτικής εκπομπής, ισχυρίζονταν ότι «μετά το 2ο “Ψηφιακό Μέρισμα” θα διατεθούν για την ΕΡΤ και την Digea πέντε πολυπλέκτες, όπου με τη νέα τεχνολογία θα μπορούν να εκπέμπουν 200 προγράμματα SD ή 65 προγράμματα HD ή συνδυασμός αυτών»!  Και έτσι θα μπορούν να εκπέμπουν 120 προγράμματα κανονικής ευκρίνειας ή 39 ιδιωτικά τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 29 προγράμματα συγχρόνως σε HD και SD.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *