Ένας χρόνος από τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε πως παγιδεύθηκε το τηλέφωνό του με κατασκοπευτικό λογισμικό, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, ήταν το «Predator». Κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν έδωσε σημασία στην καταγγελία. Μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, για την υπόθεση έγραφαν μόνο δύο διαδικτυακές ιστοσελίδες, το InsideStory και το Reporters United.

Τα παραδοσιακά Μέσα άλλαξαν στάση μετά την αποκάλυψη ότι στόχος του «Predator» ήταν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παρά το γεγονός ότι οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων έχουν καταγγελθεί από διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και φορείς από τον Μάιο του 2022, τα ΜΜΕ πάλι δεν έδωσαν σημασία, ενώ το ίδιο έπραξε και η συνδικαλιστική ένωση της ΕΣΗΕΑ.

Η κάλυψη του μεγάλου θέματος των παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά, από γνωστά και άγνωστα κέντρα, γινόταν μέχρι πρόσφατα μέσω των επίσημων πολιτικών δηλώσεων της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, χωρίς περαιτέρω έρευνα. Τα διαδικτυακά Μέσα, ωστόσο, είχαν ήδη καταφέρει να αλλάξουν την ατζέντα στα media. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις λίστες παρακολουθήσεων μέσω του «Predator» δικαιώνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *