Κέρδισε την πρώτη μάχη με το Facebook ο Νίκος Μπογιόπουλος

INTERNET

Με τις διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων, τα ελληνικά δικαστήρια παρέχουν προστασία στην ελευθερία της έκφρασης των χρηστών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος κέρδισε, χθες (9/11) στην πρώτη δικαστική μάχη του (προσωρινή διαταγή) κατά του Facebook.

Στην υπόθεση του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου κατά Facebook, ο φορέας επικοινωνίας επέβαλε περιορισμούς στους λογαριασμούς του (πιό χαμηλά στη ροή, όχι συμμετοχή σε Ομάδες, κλπ), επειδή έκρινε ότι η ανάρτηση της φωτογραφίας των 92 γυμνών μεταναστών του Εβρου τον Οκτώβριο συνιστούσε παράβαση των Ορων Χρήσης για το γυμνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μετά από προσφυγή του Ν. Μπογιόπουλου, το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9.11.2022 με την παρουσία όλων των διαδίκων, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την προσωρινή άρση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν.

-Είχε προηγηθεί, την άνοιξη, η υπόθεση του stand-up comedian Χριστόφορου Ζαραλίκου κατά Twitter, όταν το Twitter ανέστειλε τους δύο (αληθινά επώνυμους) λογαριασμούς του, κατηγορώντας τον για impersonation – δηλαδή ότι κρυβόταν κάτω από ψευδώνυμο και ότι παρίστανε ότι ήταν άλλος. Μετά από προσφυγή του Χρ. Ζαραλίκου, το Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 3420/2022) διέταξε την επανενεργοποίηση των λογαριασμών του, κρίνοντας ότι δεν ήταν ψευδώνυμοι οι λογαριασμοί και ότι ο Χρ. Ζαραλίκος υπέστη και προσβολή της προσωπικότητάς του (δυσφήμιση).

-Και οι δύο προχωρούν τις δικαστικές ενέργειες κατά των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, διεκδικώντας την πλήρη ηθική ικανοποίηση για τα περιστατικά επιβολής ιδιωτικής λογοκρισίας σε βάρος τους. Οι δικηγόροι τους ήταν οι Κωστής Φιλιππόπουλος, Κώστας Μίντζηρας και Δημήτρης Σαραφιανός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *