“Παράθυρο” αποφυγής πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων με το άρθρο 43 του σχεδίου νόμου Μενδώνη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρόπο αποφυγής της απόδοσης της εύλογης αμοιβής  (2%/4%/6,%) του άρθρου 18 του ν.2121/93 όπως έχει εξελιχθεί,  προτείνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αναρτήθηκε προς διαβούλευση. Το σχέδιο παρεμβαίνει,  σε υπό εξέλιξη δίκη και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, με ένα “τρικ”.

Οι εισαγωγείς θα μπορούν να “βαφτίζουν το κρέας ψάρι” και να δηλώνουν ως επαγγελματικά τα πρoς πώληση τάμπlετ και κινητά τηλέφωνα ώστε να μην αποδίδουν την εύλογη αμοιβή για τις ιδιωτικές αντιγραφές σε 16 οργανισμούς πνευματικής και συγγενικής ιδιοκτησίας. Πρακτικά, αν μία ταμπλέτα και ένα κινητό τηλέφωνο, αγοραστούν μέσω εταιρείας με τιμολόγιο,   αν ισχύσει τελικά η “διάταξη Μενδώνη”, θα δηλώνονται ως “επαγγελματικά” (Prof) και οι  εισαγωγείς δεν θα αποδίδουν την εύλογη αμοιβή. Το “σκανδαλώδες” άρθρο 43 ανοίγει έτσι το παράθυρο για να συρρικνωθεί  δραματικά την απόδοση εύλογης αμοιβής.

Και ενώ η συγκάλυψη των ψευδών δηλώσεων για τις πωλήσεις των φορητών συσκευών κατέπεσε στο δικαστήριο, το υπουργείο Πολιτισμού έρχεται να υιοθετήσει πλήρως τα επιχειρήματα εκείνων που έχασαν τη δίκη πρωτόδικα. Η σύμπτωση είναι καταπλητική. Στις 10.00 προχθες, το βράδυ, αναρτήθηκε η υπό διαβούλευση για την ενσωμάτωση των  Κοινοτικών Οδηγίων , όπου έκπληκτοι οι φορείς συλλογικής διαχείρισης είδαν ότι υπάρχει προσθήκη στο άρθρο 43 με την οποία “εξυπηρετούνται” τα συμφέροντα των εισαγωγέων στις υπεύθυνες δηλώσεις προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την αξία εισαγωγών των τεχνικών μέσων.

Στην πράξη ένας κλάδος με τζίρο δισ. ευρώ, από τις πωλήσεις τεχνικών μέσων- μέσω των οποίων γίνεται αντιγραφή έργων των δημιουργών- επιδιώκει να αποφύγει την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *