Δημοσκοπήσεις Πολιτική

Ποιοι ελέγχουν τις δημοσκοπήσεις;

Ποιοι ελέγχουν τις δημοσκοπήσεις στη χώρα; Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την πολιτική ζωή της χώρας και τα ΜΜΕ. Οι ίδιες εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις κάνουν τον έλεγχο στα αποτελέσματά τους, χωρίς να αξιολογούνται από ανεξάρτητο φορέα, ενώ το πόρισμά τους αποστέλλεται στο ΕΣΡ, αλλά δεν ανακοινώνεται. Επίσης, ειδικός επιστήμονας του ΕΣΡ παρείχε στο παρελθόν υπηρεσίες και στο ΣΕΔΕΑ, φανερώνοντας τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία περί δημοσκοπήσεων.

Στη Marc ΑΕ μετέχουν ο Θωμάς Γεράκης με 51% και η Σοφία Τσιλιγιάννη με 49%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ. Στη Data Research μετέχουν ο Θεόδωρος Λουλούδης με 90%, ο Κωνσταντίνος Λουλούδης με 5% και ο Δημήτρης Άσπρος με 5%.

Στην MRB, που διενεργεί μεταξύ άλλων και την έρευνα ακροαματικότητας για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ, μετέχουν με 56% η RPC Group (Δημήτρης Γ. Μαύρος 52,23%, Γεώργιος Δ. Μαύρος 15,70%, Κατερίνα Δ. Μαύρου 15,70%, Αριάδνη Δ. Μαύρου 3,87%) και η WPP Holdings Italy SRL με 44%.

Στην Metron Analysis, το 76% ανήκει στον Στράτο Φαναρά και από 12% κατέχουν ο Δημήτρης Μπουλαμάτσης και η Αγγελική Σταθοπούλου.

Στην ΚΑΠΑ Research το 99% ανήκει στον Κωσταντίνο Ρουτζούνη και από 0,50% έχουν ο Θωμάς Γεράκης και ο Νίκος Καραχάλιος. Στην GPO το 25% έχει η Ηλέκτρα Καλογρίτσα του Χρήστου, το 25% η Κωνσταντίνα Καλογρίτσα του Χρήστου, το 40% ο Πάτροκλος Κουδούνης και το 10% ο Αθανάσιος Αθανασίου.

Στην ALCO το 51% ανήκει στον Κώστα Παναγόπουλο, το 31% στον Νίκο Δημοσθένους και το 18% στην Diluvion Trading Limited.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *