Έργο Πιερακκάκη-ΕΣΡ: Χωρίς άδειες οι περιφερειακοί σταθμοί, καθηλωμένη στο SD η Ελλάδα

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δίχως άδειες λειτουργίας παραμένει η ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, και το ΕΣΡ, στον έκτο χρόνο από τη συγκρότησή του, δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως έχει ζητήσει το ΣτΕ, ενώ έχουν παγιδεύσει την Ελλάδα στην εκπομπή χαμηλής ποιότητας σήματος (SD), μη αξιοποιώντας πλήρως το φάσμα συχνοτήτων, όπως απαιτεί η ΕΕ.

Με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργών και του ΕΣΡ, η στασιμότητα αυτή προκαλεί απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, λόγω της κακής αξιοποίησης του φάσματος, και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με την εκπομπή καναλιών που δεν έχουν άδεια σε εθνική εμβέλεια. Το Μακεδονία TV, του Ομίλου ΑΝΤ1, είναι ο μόνος σταθμός που εκπέμπει σε εθνική εμβέλεια χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώνει τέλη υπέρ του Δημοσίου. Επιπλέον, το καθεστώς των διαρκών αναβολών στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών προσκρούει στην απόφαση 95/2017 του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε η πρώτη διαδικασία αδειοδότησης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα είναι  η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δεν είναι υποχρεωτική η τηλεοπτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Το δικαίωμα χρήσης της τυπικής ευκρίνειας (SD) ισχύει μέχρι και τον  Ιούνιο του 2022,  με δυνατότητα παράτασης για έξι ακόμη μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 119 του ν. 4878/2021.

Η καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022, ενώ δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τους θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Μέχρι και σήμερα το ΕΣΡ δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των αδειών, ενώ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει εκδώσει τους χάρτες συχνοτήτων.

Η καταληκτική ημερομηνία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών είναι η  30ή Ιουνίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *