Σκέψεις για νέα προσφυγή στην ΕΕ για την τηλεόραση από τη United Media

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Φόρους είτε σε όλους, είτε σε κανέναν στην TV!”

«Ή όλοι ή κανένας», είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση η United Media για την επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Ο φόρος είχε «παγώσει» για έναν χρόνο και το διάστημα αυτό λήγει τον Ιούνιο. Κάτω από την πίεση της αναζήτησης εσόδων, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως θα τον επαναφέρει, την ίδια ώρα που δεν έχει βρει τρόπο να φορολογήσει τις πολυεθνικές υπηρεσίες streaming.

Πρόκειται για άνισο φορολογικό καθεστώς που επιβαρύνει τον ΟΤΕ και τη United Media, που έχουν έδρα στην Ελλάδα και προσωπικό, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, που απλώς παρέχουν τηλεοπτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα και αποδίδουν μόνο ΦΠΑ εντός ΕΕ, μέσω Άμστερνταμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η United Media εξετάζει το ενδεχόμενο και νέας προσφυγής στην ΕΕ, αν η κυβέρνηση επαναφέρει το φόρο σε βάρος της. Ενώ οι συνδρομητές της Cosmote TV και της Nova θα πληρώνουν περισσότερα, οι πολυεθνικές υπηρεσίες streaming θα είναι φθηνότερες. Η περίπτωση του κολοσσού της Disney είναι χαρακτηριστική, καθώς έχει ήδη επιδοτηθεί παραγωγή της από το Ελληνικό Δημόσιο.

Από την Τρίτη 14 Ιουνίου η Disney+ θα παρέχει συνδρομητικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώνει φόρους, ενώ την ίδια ώρα η ταινία της Disney με θέμα την οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει υπαχθεί στο καθεστώς επιδότησης του ΕΚΟΜΕ. Η ταινία είχε συνολικό προϋπολογισμό παραγωγής 45.480.757 ευρώ και λόγω αύξησης απασχολούμενου προσωπικού, με αποτέλεσμα το ύψος των επιλέξιμων δαπανών να επαναπροσδιοριστεί στα 24.187.117,98 ευρώ και το ύψος της επιδότησης στα 9.674.847,17 ευρώ.

Στο ίδιο καθεστώς αφορολόγητης λειτουργίας βρίσκεται το Netflix, η Apple TV, η Amazon Video Prime, και η HBO, μέσω της Vodafone TV. To ΕΣΡ, που είχε ξεκινήσει σχετική διαβούλευση προ καιρού με Nova, Cosmote TV, Vodafone TV και Wind Vision, δεν εξέδωσε ποτέ πόρισμα για την επιβολή τελών στις streaming υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *