Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος ζητούσε να μην παραδοθεί η ιδιωτική τηλεόραση στους εκδότες

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο μοναδικός άνθρωπος που αντέδρασε εντός Κοινοβουλίου το 1989, την εποχή της συνεργασίας ΝΔ και ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (ΚΚΕ + Ελληνική Αριστερά), ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε χρόνια αργότερα με τον ανώτατο αξίωμα  του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας . Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ως πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ, την περιόδο εκείνη,  με μια συγκλονιστική ομιλία στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταψηφίζει τον νόμο λέγοντας: <<Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες>>.
Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήριζε αντισυνταγματική τη διάταξη αλλά και ολόκληρο το νόμο κάνοντας σκληρή κριτική κυρίως στον Συνασπισμό για τη στάση που κρατούσε. “Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους . Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών , ανταλλάσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. (…) « Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένεντο , και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν , όχι υποθέτοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας . Τους ενόχλησε η μαφία . Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια.”(πρακτικά της Βουλής 14/9/1989). .
 
Η θέση της Αριστεράς τότε ήταν καθοριστική Την εξέφρασε στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο βουλευτής του Συνασπισμού, Μίμης Ανδρουλάκης ήταν αφοπλιστική : «Και η αριστερά εκδότης είναι» είχε πει εννοώντας ότι ο Συνασπισμός διέθετε τον Ριζοσπάστη , την Αυγή , τον 902 αριστερά στα FM , τον εκδοτικό Οίκο Σύγχρονη εποχή , την Πρώτη και τον Rock FM.   Ο ίδιος μόλις πριν από ένα χρόνο σε συνέντευξη Τύπου ( 29.1.1988) είπε πως «είναι δύσκολο έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν τις υπέρογκες δαπάνες ίδρυσης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και ούτε μπορούν να προσβλέπουν σε μεγάλο όγκο διαφημίσεων με τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Ουσιαστικά εμπορική τηλεόραση στην Ελλάδα στην πράξη θα σημαίνει παράδοση της τηλεόρασης στα χέρια των πολυεθνικών». Αλλά και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ήταν θετικός στην ιδιωτική τηλεόραση : «Εμείς δεν εναντιωνόμαστε στην ιδιωτική τηλεόραση, με την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα συνοδευτεί αυτή με την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα συνοδευτεί αυτή η άδεια σε ιδιώτες μ’ ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση, τη μή μονοπώληση και γενικά δεν θα είναι σε βάση της πλουραλιστικής ενημέρωσης του λαού”.
 
 
Στην ίδια συζήτηση ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε «ότι η μή κρατική τηλεόραση (ιδιωτική και δημοτική) είναι μεν αναγκαιότητα για 4 λόγος: τη βελτίωση της ενημέρωσης, β) την ενθάρρυνση παραγωγής ελληνικού προγράμματος, την διεύρυνση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα ΜΜΕ και δ) την επίσπευση του εκσυγχρονισμού στις τηλεπικοινωνίες»
 
Για τη ΝΔ ούτε λόγος. Ο μακαρίτης, τότε υπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θανάσης Κανελλόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «θεμελιώδες και καινοτόμο» Ο τότε εκπρόσωπος είπε πως «οι άδειες δόθηκαν με τις προϋποθέσεις που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις εξής διαφορές: Δόθηκαν 2 άδειας αντί μία που είχε εκείνη αποφασίσει Το κράτος θα συμμετάσχει στα κέρδη των δύο καναλιών , περί το 5% Η εμβέλεια των καναλιών θα έχει τοπικό χαρακτήρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη)»
Ο Θ. Κασσίμης μεταξύ άλλων είπε πως «η ανταγωνιστικότητα της ΕΡΤ ΑΕ έναντι των ιδιωτικών ή δημοτικών τηλεοπτικών σταθμών εξασφαλίζεται με το νομοσχέδιο, εφόσον οι νέοι σταθμοί υπόκεινται σε σειρά υποχρεώσεων , όπως διαφημιστικός χρόνος, ασφάλιση των εργαζομένων, που ισχύει και για την ΕΡΤ ΑΕ»
 
 

2 thoughts on “Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος ζητούσε να μην παραδοθεί η ιδιωτική τηλεόραση στους εκδότες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *