35.000 θέσεις εργασίας έφερε o «νόμος Κρέτσου»!

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Από το 2018 καταγράφεται επένδυση ύψους 169 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 140 κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Πρόκειται για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, που περιλαμβάνουν ταινίες και σειρές που ήρθαν στη χώρα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Λευτέρη Κρέτσου (ν. 4487/2017), με ένα διαυγές σύστημα επιδότησης στο 35%, στηρίζοντας παράλληλα με τον ίδιο τρόπο και την εγχώρια παραγωγή, με δεκάδες σειρές και ταινίες που έχουν υπαχθεί στον ν. 4487/2017.

Πλην, όμως, με την αλλαγή που πέρασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την τιμολόγηση του 50% σε χώρες εκτός Ελλάδας παρατηρείται το φαινόμενο οι εταιρείες να προσλαμβάνουν προσωπικό, π.χ., από τη Βουλγαρία, ενώ η παραγωγή επιδοτείται από τον έλληνα φορολογούμενο.

Το ΕΚΟΜΕ έχει επιδοτήσει τις παραγωγές με ποσό δημόσιας δαπάνης περίπου 63 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν και νέες παραγωγές. Από τις 140 παραγωγές οι 69 είναι ελληνικές και οι 71 διεθνείς παραγωγές από όλο τον κόσμο αλλά και συμπαραγωγές. Οι τηλεοπτικές ελληνικές σειρές είναι περισσότερες σε σχέση με τις διεθνείς σειρές, ενώ στις κινηματογραφικές παραγωγές υπερέχουν οι ξένες ταινίες.

 Από το 2018 μέχρι σήμερα στο ΕΚΟΜΕ έχουν κατατεθεί συνολικά 187 αιτήσεις, εκ των οποίων σε στάδιο παραγωγής και αξιολόγησης βρίσκονται οι παραπάνω 140 παραγωγές, στις οποίες, σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ, έχουν δημιουργηθεί περίπου 35.000 θέσεις απασχόλησης. Μεγάλη σημασία στο Κέντρο δίνουν στη λειτουργία των film offices που λειτουργούν στη χώρα για την προώθηση συγκεκριμένων τοποθεσιών όπου θα γίνουν γυρίσματα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τηλεοπτικές παραγωγές που βρίσκονται σε γυρίσματα αυτό το διάστημα, υπάρχουν γνωστοί τίτλοι, όπως η σειρά «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» για την ΕΡΤ αλλά και οι σειρές «Έξαψη», «Κομάντα και δράκοι», «Σιωπηλός δρόμος», «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» για το Mega.

Από τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε γυρίσματα στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν οι ταινίες «Man of God», «Beckett», που θα παίξει στο Netflix, αλλά και το «Greek Freak», με θέμα τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, για την Disney. Για τη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ υπογράφηκε από το αρμόδιο υπουργείο η β’ δόση επιχορήγησης για το έτος 2021, ύψους 475.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *